Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
banner1821
ergst dexiot1
sxedia logo1a
Στις 9 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές των Ε΄1 και Ε΄2 τμημάτων τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο τής Ρωμαϊκής Αγοράς κάτω από την Ακρόπολη.
Τα παιδιά με τη συνοδία των δασκάλων τους ξεναγήθηκαν στον χώρο από τις ξεναγούς κ. Μαριλένα Καραμπατέα και Ελένη Πρεμέτη.
Οι μαθητές ξεκίνησαν τον εκπαιδευτικό τους περίπατο από την πλατεία Ασωμάτων, πέρασαν στην Αρχαία Αγορά όπου παρατήρησαν το Ωδείο τού Αγρίππα, ένα αξιόλογο ρωμαϊκό μνημείο, και κατέληξαν στο τέρμα τής οδού Αιόλου, όπου βρίσκεται το πρόπυλο και η πλατεία τής Ρωμαϊκής Αγοράς.
Η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το σημείο στο οποίο μεταφέρθηκε το εμπόριο των Αθηναίων κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων. 
Ήταν δωρεά προς τους Αθηναίους τού αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και χρονολογείται από την εποχή τού Χριστού.
Σώζεται σε καλή κατάσταση η Πύλη τής Αρχηγέτιδας Αθηνάς και οι βάσεις των κιόνων που στήριζαν τις στοές με τα καταστήματα.
Σε καλή κατάσταση σώζεται, επίσης, στο τέρμα τής αγοράς το Αγορανομείο και το Ωρολόγιο τού Κυρρήστου, γνωστό ως Πύργος των Ανέμων ή Αέρηδες, καθώς στη στέγη του υπήρχε ένας ανεμοδείχτης που έδειχνε τη φορά τού ανέμου.
Στον παρακείμενο χώρο βρίσκεται ένα απομεινάρι από την περίοδο τής τουρκοκρατίας, το Φετιχιέ τζαμί. Επιστρέφοντας στην πλατεία Ασωμάτων από την οδό Αδριανού, τα παιδιά πρόσεξαν και τη Βιβλιοθήκη τού Αδριανού, ένα ρωμαϊκό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ. αιώνα.
Με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με τα πιο αξιόλογα ίχνη που άφησε πίσω της η ρωμαϊκή εποχή τής Αθήνας και μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα όψεις από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων εκείνης της περιόδου, αφού η Αγορά αποτελούσε πάντοτε το κεντρικότερο σημείο τής πόλης.

Ανακοινώσεις Β΄ Τοσιτσείου Δημοτικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30