Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Tην Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού B΄ Αρσάκειου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.
Στην αφετηρία τής μαραθώνιας διαδρομής περίμενε τα παιδιά ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος τα καλωσόρισε και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο όπου περισσότερα από 4.000 εκθέματα καταγράφουν την ιστορία τού μαραθωνίου δρόμου από το 1896 μέχρι και σήμερα. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το αυθεντικό μετάλλιο τού πρώτου νικητή στο αγώνισμα τού μαραθωνίου δρόμου το 1896 στην Ολυμπιάδα τής Αθήνας, τού Σπύρου Λούη, αντίγραφο τού κυπέλου που του απονεμήθηκε, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης είδαν μετάλλια, αθλητικά και προσωπικά κειμήλια τού Στέλιου Κυριακίδη, νικητή τού διεθνούς μαραθωνίου δρόμου τής Βοστώνης το 1946, κειμήλια από τη ζωή και τη δράση τού βουλευτή, βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, με σημαντικότερο όλων τη σημαία με το έμβλημα τής ειρήνης από την πορεία τού 1963, καθώς και συλλογές όλων των μεγάλων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων, ανδρών, γυναικών και ξένων ολυμπιονικών-πρωταθλητών τού Μαραθωνίου.
Τα παιδιά είχαν την τύχη και τη χαρά να συναντήσουν τον μαραθωνοδρόμο Κυριάκο Λαζαρίδη και την ολυμπιονίκη τής ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τής Αθήνας τού 2004 Δήμητρα Μαγκανουδάκη. Μαζί τους οι μικροί μαθητές μίλησαν, αγωνίστηκαν και έμαθαν πως "κάθε αγώνισμα χρειάζεται πείσμα, δύναμη, ταχύτητα, τεχνική, μυαλό…". Φεύγοντας τούς ευχαρίστηκαν για την απλότητα και την αμεσότητά τους, αλλά και γιατί τους μετέδωσαν τα υψηλά μηνύματα τού "ευ αγωνίζεσθαι" και τού υγιούς αθλητισμού.