Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές τής Ε΄τάξης τού B΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλη επισκέφθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2016 το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, που στεγάζεται στο ισόγειο τού τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη.
Το μουσείο αυτό είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη νεότερη Ελλάδα, αφού οι συλλογές του άρχισαν να συγκεντρώνονται από το 1835.
Η μόνιμη έκθεση προσέφερε στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον φυσικό ορυκτό πλούτο, έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα από τον κόσμο των κρυστάλλων και των πολύτιμων λίθων τής Γης.
Θαύμασαν εντυπωσιακούς σε μέγεθος σμιθσονίτες τού Λαυρίου, εκπληκτικούς σε διαφάνεια και λάμψη κρυστάλλους Ακουαμαρίνας, ένα μοναδικό σε μέγεθος δείγμα μαύρου χαλαζία (ποικιλία καπνία) με μορφή σκήπτρου, ένα εντυπωσιακό δείγμα μετεωρίτη, που τους ταξίδεψε στον απέραντο κόσμο τού διαστήματος, ένα τεράστιο κομμάτι αμέθυστου, καθώς και μία μοναδική συλλογή πολύτιμων λίθων από διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια.
Σε ένα ειδικό σκοτεινό θάλαμο παρακολούθησαν το εντυπωσιακό φαινόμενο τής φωταύγειας των ορυκτών με χρώματα που μάγεψαν τα παιδιά.
Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις χρήσεις των ορυκτών και των πετρωμάτων στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη συμβολή τους στην επιστήμη και την τέχνη.
Τέλος, ο υπέροχος και συγχρόνως τρομακτικός κόσμος των ηφαιστείων ξεδιπλώθηκε μέσα από μακέτες, πιστές αναπαραστάσεις ηφαιστειακών νησιών τού ελλαδικού χώρου, ηφαιστειακές βολίδες και δείγματα λάβας.
Ήταν μια επίσκεψη που κατενθουσίασε και γέμισε γνώσεις τους μικρούς μας μαθητές.