Εκτύπωση
Στις 8 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να δουν τα εκθέματα από τη συλλογή των γλυπτών, καθώς και τη συλλογή αγγείων και μικροτεχνίας.

Στις πλούσιες, για τον ελληνικό πολιτισμό, συλλογές τού Μουσείου γνώρισαν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο από τη γεωμετρική εποχή ώς τα κλασικά χρόνια.
Η επίσκεψή τους άρχισε από τη γεωμετρική εποχή. Οι μαθητές γνώρισαν τα αγγεία που οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούσαν και ήταν ζωγραφισμένα με γεωμετρικά σχέδια. Παρατήρησαν ένα αγγείο που θέμα του είχε τη μεταφορά τού νεκρού στον τόπο ταφής του. Είδαν και άλλους αμφορείς διακοσμημένους με πολλά και διαφορετικά ζώα και κατάλαβαν τον λόγο που η εποχή τού 8ου π.Χ. αιώνα ονομάστηκε γεωμετρική.
Η περιδιάβασή τους στους χώρους τού Μουσείου συνεχίστηκε με τα γλυπτά τής αρχαϊκής εποχής. Με αφετηρία τους κούρους και τις κόρες μελέτησαν τα χαρακτηριστικά τής γλυπτικής. Γοητεύτηκαν από τον κούρο τού Σουνίου και την κόρη Φρασίκλεια.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στις αίθουσες τής κλασικής εποχής και γνώρισαν τις μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες που οι αρχαίοι έστηναν πάνω στους τάφους για να τους θυμίζουν τους νεκρούς τους. Μελέτησαν το άγαλμα τού Δία ή τού Ποσειδώνα, αφού έμαθαν ότι οι αρχαιολόγοι αδυνατούν να αποφανθούν για την ταυτότητα τού γλυπτού, και συζήτησαν τις διαφορές των γλυπτών τής κλασικής εποχής από αυτά τής αρχαϊκής ή τής γεωμετρικής.
Η επίσκεψη στον χώρο τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τελείωσε με την περιήγηση των μικρών μαθητών στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες».
Έτσι, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι τού ελληνικού πολιτισμού κατανοώντας και πρακτικά τις θεωρητικές γνώσεις που είχαν αποκτήσει μελετώντας το βιβλίο τής Ιστορίας.