Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές των Ε΄1 και Ε΄2 τάξεων τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν "Το Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη". 

Το εργαστήρι είναι ένα κέντρο απασχόλησης και ημερήσιας φροντίδας για ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση. Το εργαστήρι στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτήρια στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Τα παιδιά και τους δασκάλους τού Σχολείου υποδέχτηκαν εργαζόμενοι τού κέντρου προκειμένου να τους ενημερώσουν για τους σκοπούς τού ιδρύματος, για το τι είναι νοητική υστέρηση, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ενήλικα άτομα που πάσχουν από αυτή και τι είδους υποστήριξη μπορεί να τους προσφέρει το εργαστήρι.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή το επιστημονικό προσωπικό σε όσα τους είπε, και διατύπωσαν  εύστοχες απορίες.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας μαζί με άτομα που είχαν νοητική αναπηρία, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους αυτούς, και μερικούς από τους τομείς στους οποίους εκπαιδεύονται.

Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους κατασκευάζοντας ένα φθινοπωρινό τοπίο με κολλάζ και ζωγραφική,  καθώς και μικρά σαπούνια.

Μέσα από την επαφή αυτή οι μαθητές και οι νέοι τού ιδρύματος έδωσαν και πήραν αγάπη. Ήταν μια εμπειρία μοναδική, βαθύτατα ανθρώπινη.

Στο τέλος τα παιδιά αγόρασαν χειροποίητες δημιουργίες των νέων αυτών, ενισχύοντας έτσι το έργο τους με τις μικρές τους δυνάμεις.

Με την επίσκεψή μας αυτή τα παιδιά γνωρίστηκαν με τα άτομα που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση,
ευαισθητοποιήθηκαν για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, κατανόησαν την ανάγκη αποδοχής τής διαφορετικότητας και εντυπωσιάστηκαν από το αξιέπαινο έργο που επιτελείται στον φιλόξενο αυτό χώρο.