Εκτύπωση

Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το εργαστήρι κούκλας Μαιρηβή, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, όπου γνώρισαν τα υλικά και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι κούκλες: τον χαρτοπολτό, το ξύλο, το ύφασμα.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Ο Μισοκοκοράκος».
Πρόκειται για ένα λαϊκό παραμύθι που χαρίζει στα παιδιά την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή...

Η υπόθεση τού παραμυθιού:

Ένας κόκορας, από τη φύση του μικροκαμωμένος και καχεκτικός, ζει σ’ ένα φτωχικό σπίτι μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά.
Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια τής γριάς τσιγκούνας.
Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και, παρά τη διαφωνία τού γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν.
Έτσι ο "Μισοκοκοράκος" βρίσκεται ξαφνικά μόνος στον δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του.
Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί και ενθουσιασμένος παίρνει τον δρόμο τής επιστροφής. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει και η περιπέτεια του…

Οι μικροί μαθητές μαγεύτηκαν από την τέχνη τού κουκλοθέατρου, τους ήρωες τής ιστορίας, τα προσεγμένα οπτικά και ηχητικά εφέ, και είδαν από κοντά τον τρόπο που ο κουκλοπαίκτης κινεί τις κούκλες πίσω από τη σκηνή και πώς ξετυλίγεται ο μίτος τού παραμυθιού μέσα από την κίνηση και τον λόγο.

Στο τέλος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους κουκλοπαίκτες που με τη φωνή τους και την κίνησή τους ζωντάνεψαν τις κούκλες μαρότ και δημιούργησαν την όμορφη παράσταση.

Τέλος, περιηγήθηκαν στο μουσείο κούκλας Μαιρηβή και είδαν έκθεση με κούκλες από όλον τον κόσμο.