Εκτύπωση

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 η Ε΄ τάξη τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία τού αστεροσκοπείου και την επιστημονική προσφορά του από τους αστρονόμους κ. Λάζαρο Κουτουλίδη και Ευάγγελο Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια οι δύο επιστήμονες παρουσίασαν στα παιδιά, με τη βοήθεια εκπαιδευτικού προγράμματος, βασικά στοιχεία που αφορούν στη Γη και τη σχέση της με τον Ήλιο, και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Ακολούθησε προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Ήλιος, το άστρο τής Ημέρας», με τη βοήθεια τού οποίου τα παιδιά γνώρισαν βασικά στοιχεία που αφορούν στον Ήλιο και τη σημασία του για τη ζωή στη Γη και το πλανητικό μας σύστημα.

Στη συνέχεια τα παιδιά με τη βοήθεια ηλιοσκοπίου, συνδεδεμένου με ηλεκτρονικό υπολογιστή, παρατήρησαν στην οθόνη τον Ήλιο σε ζωντανή εικόνα, όπου διέκριναν δύο ηλιακές κηλίδες.

Τέλος, επισκέφθηκαν την αίθουσα των αστρονομικών παρατηρήσεων τού αστεροσκοπείου, με το ανοιχτό παράθυρο στην θόλο και φυσικά το περίφημο τηλεσκόπιο Newall, με φακό διαμέτρου 62,5 εκ., μήκους 9 μέτρων και συνολικού βάρους 16 τόνων.

Με την επίσκεψή τους αυτή τα παιδιά γνώρισαν από κοντά τον χώρο ενός αστεροσκοπείου και το έργο που επιτελείται σε αυτό.
Ήλθαν, επίσης, σε μια πρώτη επαφή με τον θαυμαστό κόσμο τής Αστρονομίας και τού Διαστήματος, από την οποία αποκόμισαν πολλές εντυπώσεις, γνώσεις και νέα ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα και ενασχόληση.