Εκτύπωση

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στις 25 Μαΐου 2022, επισκέφθηκαν τη Μονή Καισαριανής, η οποία είναι χτισμένη σε κατάφυτη πεδιάδα στους πρόποδες τού Υμηττού.

Ο κυρίως ναός, κτισμένος τον 11ο αιώνα, είναι αφιερωμένος στα Εισόδια τής Θεοτόκου.

Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο έχει σχήμα σταυρού με τρούλο στη μέση. Ο ναός διαθέτει και νάρθηκα, πράγμα σπάνιο για εκκλησία.

Κατά τη βυζαντινή εποχή το μοναστήρι διέθετε σπουδαία βιβλιοθήκη  και χρησίμευε και ως διδασκαλείο.

Αλλά και κατά την τουρκοκρατία δεν έχασε την αίγλη του. Με την οικονομική βοήθεια τής αρχοντικής οικογένειας των Μπενιζέλων, χτίστηκαν τότε τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι που βλέπουμε σήμερα, δηλ. το μαγειρείο και η τραπεζαρία.

Αντίθετα τα λουτρά που διαθέτει χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους, με τη βοήθεια τής εκπαιδευτικού των Σχολείων κ. Μαριλένας Καραμπατέα, και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ναού, όπου θαύμασαν τις σωζόμενες αγιογραφίες και είδαν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας χριστιανικός ναός.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το φαινόμενο τού μοναχισμού στο Βυζάντιο, για τη ζωή και την οργάνωση των μοναχών καθώς και για την προσφορά τους στον πολιτισμό.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε  με επίσκεψη στο γειτονικό βοτανικό μονοπάτι, όπου τα παιδιά, συνδύασαν τον ευχάριστο περίπατο στο δάσος τού Υμηττού και την παρατήρηση και γνωριμία από κοντά διαφόρων φυτών που καλλιεργούνται από γεωπόνους τής «Φιλοδασικής Ένωσης» ειδικά στον χώρο αυτό.