Εκτύπωση

Οι μαθητές τής Γ΄2 τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης που διδάσκονται Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Γεώργα Έφης, συμμετείχαν από την 1η Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 2022 στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο «Je protège l’ environnement !».

Ξεκινώντας από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με θέμα «Φροντίζω το περιβάλλον», παράλληλα με το μάθημά τους από το “ABCD…j’ aime le francais !” και “Padou le panda 1” που διδάσκονται, κουβέντιασαν για τα ζωάκια τής θάλασσας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, έμαθαν ποια είναι (la tortue marine, la baleine, le thon, le dauphin, le pingouin, le requin, le phoque), πού ζουν, είπαν τι γνωρίζουν για αυτά, πώς μπορούν να τα προστατεύσουν καθώς και για το σεβασμό που πρέπει να τους δείχνουν.

Μέσα από βιντεάκια και φωτογραφίες, τα παρατήρησαν στο φυσικό τους περιβάλλον, έγραψαν τα ονόματά τους, συζήτησαν για τους λόγους για τους οποίους καθένα από αυτά κινδυνεύει να εξαφανιστεί και επεσήμαναν την αναγκαιότητα ύπαρξής τους για τον κύκλο τής ζωής.

Έτσι, αναγνώρισαν τη σημασία που έχει η δική μας προστασία για τη σωτηρία αυτών των ζώων αλλά και για την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.

Χρωμάτισαν ζωγραφιές και χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες παρέα με τον ήρωα τού βιβλίου, τον Padou le panda.

Στη συνέχεια, μαζί με την καθηγήτριά τους κ.  Έφη Γεώργα, μετέτρεψαν τη δράση τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων σε δραστηριότητες συνεργασίας και ανταλλαγής με μαθητές από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-Twinning.

Στόχος και βασική αρχή τού προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, ήταν, μέσω τής πολυπολιτισμικής και τής βιωματικής προσέγγισης, οι μαθητές να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες και δημιουργίες για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την αειφόρα ανάπτυξη και να ανακαλύψουν τα έργα μαθητών από τα άλλα 11 σχολεία τής Ευρώπης με τα οποία συνεργάστηκαν από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τουρκία και να τους παρουσιάσουν τα δικά τους έργα και επιτεύγματα.

Έτσι, αντάλλαξαν φωτογραφίες σχετικά με το τι κάνουν ή τι πρέπει να γίνει για την προστασία τού κοινού περιβάλλοντος, εκφράστηκαν ελεύθερα δημιουργώντας αφίσες με συνθήματα και σλόγκαν καθώς και μικρές ιστορίες προτείνοντας συμπεριφορά φιλική προς το περιβάλλον και τα ζώα, ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα των άλλων χωρών.

Με παιγνιώδη και παιδαγωγικό τρόπο, έμαθαν τι είναι η αειφόρος ανάπτυξη, εξοικειώθηκαν με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, προβληματίστηκαν για το τι μπορεί να γίνει σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα σχετικά με τις προκλήσεις τού πραγματικού κόσμου, συνεργάστηκαν με τους άλλους μαθητές, χρησιμοποίησαν κριτική σκέψη και ανέπτυξαν αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ακόμη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τής Γης στις 22 Απριλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, μίλησαν για recyclage-ανακύκλωση.

Παρακολούθησαν μικρής διάρκειας βίντεο, έμαθαν να αναγνωρίζουν τη λέξη και χρωμάτισαν τον πλανήτη Γη με μπλε και πράσινο χρώμα.
Mε τη βοήθεια εκπαιδευτικού υλικού και την επεξεργασία σχετικού φυλλαδίου, ασχοληθήκαν με τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ομάδες, verre-γυαλί, plastique-πλαστικό, métal-μέταλλο, papier-χαρτί, carton-χαρτόνι και την τοποθέτησή τους στον αντίστοιχο κάδο.

Η υλοποίηση όλου τού προγράμματος έγινε με ψηφιακά εργαλεία και μέσω προγραμμάτων για τη δημιουργία τού ηλεκτρονικού βιβλίου Padlet (πατήστε εδώ), το οποίο αναρτήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα Τwinboard. Με την ολοκλήρωση τού προγράμματος, έγινε προβολή όλων των ψηφιακών παρουσιάσεων στο δημόσιο Twinspace τής πλατφόρμας τού e-Twinning.

Τέλος, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τηλεσυνάντηση με τους Γάλλους συμμαθητές και τις Γαλλίδες συμμαθήτριές τους από το École Maternelle Poulletier τού Παρισιού, να γνωριστούν, να συνομιλήσουν, να ανανεώσουν αυτή την όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία και να τους προσκαλέσουν να τους επισκεφθούν στην Αθήνα!