Εκτύπωση

Οι μαθητές/-τριες τής Στ’ τάξης τού Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β’ ξένη γλώσσα, από τις 16/12/22 έως τις 10/06/22, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Έφης Γεώργα και μέσα από τα όσα διδάχθηκαν από τα βιβλία τους («Méthodelf A1 – Unité 1, “Grammatix”), υλοποίησαν το Εργαστήριο Δεξιοτήτων τους με τίτλο «Mon fitur métier” ξεκινώντας από μια απλή παιγνιώδη δραστηριότητα, η οποία εισήγαγε το θέμα μέσω ενός κρυπτόλεξου δίνοντάς τους, έτσι, το κίνητρο και την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να διατυπώσουν οι ίδιοι/-ιες τους κανόνες σχετικά με τον σχηματισμό τού θηλυκού των ουσιαστικών.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν δύο βίντεο με παιδιά τα οποία μιλούσαν για το μελλοντικό τους επάγγελμα, για τα χαρακτηριστικά του, για τους λόγους για τους οποίους το έχουν επιλέξει καθώς και για τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που έχει. Κατέγραψαν όσα περισσότερα επαγγέλματα συγκράτησαν εμπεδώνοντας, με αυτό τον τρόπο, το λεξιλόγιό που είχαν μάθει και παίρνοντας ιδέες για να εκφράσουν, με τη σειρά τους, τις δικές τους προτιμήσεις. Επιπλέον, αντάλλαξαν προφορικά τις απόψεις τους μέσα στην τάξη και τις συνέκριναν.
Επίσης, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια κάρτα και να εξηγήσουν ποιό μπορεί να είναι το μελλοντικό τους επάγγελμα σημειώνοντας πέντε αγαπημένες μας ασχολίες, τέσσερα πράγματα που τους/τις ενδιαφέρουν και τρία πράγματα που τους φαίνονται σημαντικά. Αυτή η τελευταία δραστηριότητα τους επέτρεψε να εκφραστούν στο γραπτό λόγο και να δημιουργήσουν το προφίλ τού μελλοντικού τους επαγγέλματος.

Συνεχίζοντας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, μετέτρεψαν τη δράση τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τους σε δραστηριότητες συνεργασίας και ανταλλαγής συμμετέχοντας με τα σχολεία École Primaire Arc-en-ciel 2 της πόλης Vernon και École Élémentaire Romain Rolland της πόλης Evreux της Γαλλίας στο Eυρωπαϊκό Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα eTwinning το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Σκοπός τού προγράμματος με τον τίτλο «Moi et mon école” ήταν οι μαθητές/τριες να συστήσουν τον εαυτό τους και να παρουσιάσουν το σχολείο τους προφορικά και γραπτά στα Γαλλικά μέσα από μια σύντομη προσωπική περιγραφή (χώρα προέλευσης, πόλη, όνομα, ηλικία, προτιμήσεις, κ.λπ).κοινοποιώντας στους άλλους συμμετέχοντες τού έργου, μέσα από το δημόσιο Twinspace τής πλατφόρμας του eTwinning, ψηφιακές δημιουργίες όπως ένα padlet με παρουσιάσεις power point.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τηλεσυνάντηση με τους Γάλλους συμμαθητές και τις Γαλλίδες συμμαθήτριές τους από το École Primaire Arc-en-ciel 2 της πόλης Vernon της Γαλλίας. Γνωρίστηκαν, συνομίλησαν και ανανέωσαν αυτή την όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία προσκαλώντας τους να τους επισκεφτούν στην Αθήνα!

Δείτε σχετικά:
https://padlet.com/e_georga/4boancxp0o16zv6