Εκτύπωση
Στο πλαίσιο τού εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου 2015 στο Γ΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης διοργανώθηκαν διάφορα δρώμενα με την αγαπημένη συγγραφέα των μαθητών και παλιά διευθύντρια των Σχολείων κ. Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη τού Σχολείου, όπου έπαιξαν το παιχνίδι «Το βιβλίο αλλάζει χέρια» και φιλοτέχνησαν αφίσα με το εξώφυλλο τού βιβλίου που τους άρεσε περισσότερο. Ακόμη, έφεραν στο Σχολείο το αγαπημένο τους βιβλίο, διάβασαν το κομμάτι που ξεχώρισαν, έφτιαξαν την ταυτότητα τού βιβλίου, δραματοποίησαν σκηνές που τους εντυπωσίασαν περισσότερο και υποδύθηκαν τον βασικό ήρωα ή άλλους ήρωες-πρωταγωνιστές των βιβλίων. Ακόμη διάβασαν, συζήτησαν για την αφίσα και το μήνυμα τής Ημέρας, παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό φιλμάκι με τίτλο «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία τού κ. Μόρρις Λέσμορ» και άκουσαν ιστορίες από τον «Μικρό αναγνώστη» με έναν διαφορετικό και ασυνήθιστο τρόπο διήγησης. Επίσης, τα παιδιά συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, καθώς στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας διάβασαν το βιβλίο της «Τα οικογενειακά των Τεράτων» και κατασκεύασαν προσωπεία-τέρατα με ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Ελένης Τσαλδίρη. Η κ. Σακκά εντυπωσιάστηκε όταν είδε τα τέρατά της να ζωντανεύουν χάρη στις πρωτότυπες εργασίες των παιδιών.
Στην Δ΄ τάξη οι μαθητές διάβασαν το μήνυμα για την Παγκόσμια Ήμερα Παιδικού Βιβλίου, πρόβαλαν την αφίσα της και επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη των Σχολείων, όπου διάλεξαν αγαπημένα βιβλία, τα οποία δανείστηκαν για να τους κάνουν συντροφιά την περίοδο των διακοπών τού Πάσχα, έπαιξαν το παιχνίδι «Το βιβλίο αλλάζει χέρια» και έφτιαξαν σελιδοδείκτες. Ακόμη, δημιούργησαν πινακίδες με φράσεις-συνθήματα για τον αγαπημένο τους φίλο, το βιβλίο, διακόσμησαν την τάξη τους με λουλούδια, πεταλούδες, πουλάκια και καρδιές, που είχαν στολιστεί με λέξεις-συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν «ταξιδεύει» στον μαγικό κόσμο των βιβλίων και πραγματοποίησαν δράσεις σχετικές με τη φιλαναγνωσία, όπως την παρουσίαση των αγαπημένων τους βιβλίων μέσα στην τάξη. Επίσης, αναφέρθηκαν στους ήρωές τους και στα στοιχεία τού χαρακτήρα τους που τους έκαναν αγαπητούς ή όχι, δραματοποίησαν κάποιες από τις περιπέτειές τους, ανακάλυψαν τα μηνύματα-διδάγματα που ήθελαν να τους μεταφέρουν και παρακολούθησαν μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με τίτλο «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία τού κ. Μόρρις Λέσμορ».
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης διάβασαν το βιβλίο «Περιπέτεια στο νησί τής κιμωλίας» και φιλοτέχνησαν αφίσες με θέμα την γιορτή τού βιβλίου.
Τέλος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης διάβασαν το βιβλίο «Να γελάς και να κλαίς δυνατά». Παράλληλα, στο Εργαστήριο Πληροφορικής δημιούργησαν παρουσιάσεις αφενός με πληροφορίες σχετικές με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και αφετέρου με υλικό για το αγαπημένο βιβλίο των μαθητών.
Το διήμερο τής επίσκεψης τής κ. Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου ήταν συναρπαστικό, καθώς η ίδια είναι ένας χείμαρρος αναμνήσεων, περιγραφών και μεταδοτικότητας. Με τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν τα παιδιά κατάλαβαν την αξία τού βιβλίου και αποφάσισαν να γίνουν πρωταθλητές στο "άθλημα" τής ανάγνωσης, ενώ θεωρούν πια το βιβλίο τον καλύτερο και τον πιο πιστό τους φίλο.