Εκτύπωση

Από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε ξεκινάει ένα ταξίδι δύσκολο αλλά συνάμα μαγευτικό: να γνωρίσουμε τον κόσμο και να τον ζήσουμε με όλες μας τις αισθήσεις!

Από την πρώτη ημέρα τής ζωής μας κάνουμε δεκάδες εκούσια ή ακούσια βήματα... Βήμα-βήμα εξερευνούμε τον χώρο μας, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, βήμα-βήμα ανακαλύπτουμε τι συμβαίνει γύρω μας, πώς λειτουργεί το καθετί, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε, να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε και στο τέλος να απολαμβάνουμε τους κόπους των προσπαθειών μας με από μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις... Κάπως έτσι, με μικρά βήματα στην αρχή, πραγματοποιήθηκαν τα μεγάλα άλματα τής ανθρωπότητας και οι άνθρωποι προχώρησαν και συνεχίζουν να προχωρούν μπροστά στη γνώση, στις επιστήμες, τις τέχνες, στον πολιτισμό!

Βήμα-βήμα ξεκινήσαμε και εμείς στη Β΄1 τάξη τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης να γνωρίσουμε και να εξερευνήσουμε ένα σωρό καινούργια πράγματα και να προάγουμε τον εαυτό μας μέσα από τις δράσεις μιας ολόκληρης χρονιάς!

Στο μάθημα τής Γλώσσας αναζητήσαμε τη ρίζα και την ετυμολογία τής λέξης «βήμα», βρήκαμε στο λεξικό παράγωγες και σύνθετες λέξεις, ανακαλύψαμε σε βιβλία φράσεις και αινίγματα που περιέχουν «βήματα» μέσα τους και τα καταγράψαμε.

Στα Μαθηματικά μάθαμε να περπατάμε νοερά στην αριθμογραμμή με βήματα μπροστά και πίσω, κατανοώντας έτσι τη σημασία των δεκάδων και των μονάδων, ώστε να διευκολυνθούμε στους υπολογισμούς μας. Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να επεξεργαζόμαστε βήμα-βήμα ένα μαθηματικό πρόβλημα, ώστε να εξασφαλίζουμε τη σωστή του λύση.

Εμπνευσμένοι από βιβλία που επεξεργαστήκαμε στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας, παρακολουθήσαμε στο Χημείο τού Σχολείου ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για το φως τού ήλιου και τις σκιές, ενώ εντυπωσιαστήκαμε από το βίντεο με την αλληγορία τού σπηλαίου τού Πλάτωνα, το οποίο μάς βοήθησε να περάσουμε από την Στερεομετρία στη Γεωμετρία και να συνδέσουμε έτσι τις Φυσικές επιστήμες με τα Μαθηματικά! Οι εργασίες που ετοιμάσαμε ήταν εντυπωσιακές με τον δίσκο τού Νεύτωνα να ξεχωρίζει!

Στη Μαθηματική Σκέψη δουλέψαμε πρωτότυπα παζλ, λαβύρινθους και γρίφους, ενώ οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες οδήγησαν τα βήματά μας στην πλαστελίνη και στον πηλό δημιουργώντας μικρά κομψοτεχνήματα!

Στη Μελέτη Περιβάλλοντος προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ μας και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, δουλεύοντας βήμα-βήμα ομαδικές εργασίες για τις λίμνες τής Ελλάδας και τους θρύλους που τις συνοδεύουν. Παράλληλα επεξεργαστήκαμε πληροφορίες και αναζητήσαμε καινούργιες για τα Μέσα Μεταφοράς και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και οι εργασίες που εκπονήσαμε ανέδειξαν την εξέλιξή τους μέσα στους αιώνες, χάρη στα διαρκή βήματα που έχουν κάνει οι άνθρωποι.

Στην Ελληνική Παράδοση διαβάσαμε πολλά βιβλία για τη φιλία και ακούσαμε ιστορίες από τα παλιά χρόνια αλλά και από τη ζωή τού Χριστού, που μιλούσαν για τις ανθρώπινες σχέσεις, πώς ήταν κάποτε και πώς είναι τώρα. Συζητήσαμε πολύ και προσπαθήσαμε να κάνουμε τα δικά μας «διαπροσωπικά βήματα», που θα βασίζονται στον σεβασμό και στην εκτίμηση προς τον συνάνθρωπο.

Στο μάθημα των Αγγλικών ακολουθήσαμε step by step οδηγίες των καθηγητριών μας και ολοκληρώσαμε ένα project για το αγαπημένο μας φαγητό.

Στο μάθημα τής Πληροφορικής διδαχτήκαμε πώς να βρίσκουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και έτσι δημιουργήσαμε μικρά κείμενα για πολλά από τα βήματα προόδου που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ανθρωπότητα σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας, βήματα που ανέδειξαν τις ανθρώπινες επινοήσεις και εφευρέσεις. Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην επιστήμη τής Ιατρικής, τα οποία κατάφεραν να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από επικίνδυνες ασθένειες.

Μάθαμε να χορεύουμε συρτό στα δύο και συρτό στα τρία και στις 22 Μαΐου 2019 τα χαρούμενα βήματά μας οδήγησαν τους γονείς και τους υπόλοιπους καλεσμένους μας από τον χώρο υποδοχής τού Σχολείου μας στην αίθουσα τού Μουσικού Ομίλου, όπου ακολούθησε η μικρή μας γιορτή-παρουσίαση τού διαθεματικού μας προγράμματος!

Η αίθουσα φιλοξενούσε τις εργασίες μας όλης τής χρονιάς σε όλα τα μαθήματα, εργασίες που αναδεικνύουν ότι κάθε μικρό βήμα που κάναμε εφέτος είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη κατάκτηση!

Ξεχώρισαν τα χνάρια που αποτυπώσαμε σε πηλό ή σε χαρτί με την τέχνη τής χαρακτικής, τα υπέροχα πουλιά-τάγκραμ, τα αεροπλάνα-μινιατούρες (από την ώρα τού μαθήματος «Steam με απλά υλικά»), τα μικρά χρωματιστά βαλιτσάκια με τα χάρτινα βαρκάκια φορτωμένα με όλα εκείνα τα πολύτιμα εφόδια για τη ζωή μας και μια τρισδιάστατη μακέτα για την ιδανική τάξη, την οποία κατασκευάσαμε υπό κλίμακα κατά τη διάρκεια ειδικού προγράμματος για «αρχιτεκτονικούς μικρόκοσμους», αποδεικνύοντας ότι με μεγάλη επιτυχία κάναμε τα πρώτα μας βήματα και στον κόσμο τής Αρχιτεκτονικής!

Ιδιαίτερα συγκινητικά αναδείχτηκαν τα «βήματά» μας στη θεατρική έκφραση, καθώς το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάσαμε, αλλά και τα κείμενα που διαβάσαμε, όχι μόνο άγγιξαν την ψυχή των παρευρεθέντων με τα μοναδικά μηνύματά τους, αλλά απέδειξαν πως, αν και ακόμα μικροί, έχουμε την ικανότητα να ενδυόμαστε και όχι απλά να υποδυόμαστε τους ρόλους μας!

Όσο για τα τραγούδια που διδαχτήκαμε στη Μουσική, άλλα πρωτότυπα και άλλα διασκευασμένα, όλα όμως δύσκολα και εντυπωσιακά, από το ενθουσιώδες χειροκρότημα τού κοινού αποδείχτηκε ότι έκλεψαν τις εντυπώσεις!

Η παρουσίαση έκλεισε με τους καλεσμένους μας να γεύονται τις γλυκές μας δημιουργίες από «τα πρώτα μας βήματα στην κουζίνα» και την τέχνη τής Ζαχαροπλαστικής!