Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα του κ. Ντία Κιαχάκη καθώς και από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τής Φ.Ε. κ. Μ. Καραμπατέα, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο τής Ακροπόλεως.
Στο βραχώδη λόφο τής Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο τής σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό τής αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά μνημεία και ναούς τής αρχαίας Ελλάδας που μελετούν στο μάθημα τής Ιστορίας, όπως τα Προπύλαια, τον ναό τής Απτέρου Νίκης, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, αριστουργήματα που θαυμάζουμε εδώ και 2.500 χρόνια.
Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι τής αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες τής πόλης, αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία τής Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα τής αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων τής κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και την καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή οι μαθητές παρακολούθησαν την ξενάγηση, συνειδητοποιώντας ότι η Ακρόπολη τού 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο τής Αθήνας στην εποχή τής μεγαλύτερης ακμής της, δηλ. κατά τον ''χρυσό αιώνα'' τού Περικλή.