Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Tον Βοτανικό Κήπο επισκέφθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης με τη συνοδία των δασκάλων τους.
Μέσα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο τής νοτιοανατολικής Μεσογείου και τον αρχαιότερο στην Αττική, σε αυτό το «ζωντανό μουσείο», όπως τον αποκαλούν οι επισκέπτες του, οι μικροί μαθητές γνώρισαν μεγάλη ποικιλία από δέντρα, θάμνους και ανθοφόρα φυτά, πολλά από τα οποία σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα.
Άκουσαν με προσοχή τους μύθους για τη δάφνη, που ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, τον κισσό, που ήταν αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο, και τον νάρθηκα, τον βλαστό μέσα στον οποίο έκρυψε ο Προμηθέας τη φωτιά για να τη δώσει στους ανθρώπους. Μύρισαν τη μυρτιά, το δενδρολίβανο, τη λουΐζα, το φασκόμηλο, τη μαντζουράνα, τη λεβάντα, το θυμάρι, τη μέντα, τη ρίγανη, το δίκταμο.
Περπάτησαν κατά μήκος τού μεγάλου ανθώνα με τις παιώνιες, τις «φωτιές» και τις τριανταφυλλιές με τα δεκάδες διαφορετικά χρώματα και αρώματα. Μαγεύτηκαν από τις λιμνούλες με τα νούφαρα και τα νερόκρινα. Είδαν τα χρυσόψαρα, τις νεροχελώνες και τα βατραχάκια. Εντυπωσιάστηκαν από τα μπαμπού, τους κάκτους, τον κινέζικο λωτό με τα αδιάβροχα φύλλα, τη φακή τού νερού, αλλά και από το πιο αρχαίο δέντρο τού κόσμου, το ginkgo biloba (τζίνγκο μπιλόμπα), το ασημόχρυσο κορόμηλο, που το τσάι του είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στη λειτουργία του εγκεφάλου. Στο τέλος είχαν τον χρόνο να απολαύσουν ξένοιαστο παιχνίδι στην παιδική χαρά τού Πάρκου.
Σε μια εποχή που ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να προστατέψει το φυσικό του περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται άμεσα, θεωρείται αναγκαίο να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση από την παιδική του ακόμη ηλικία. Το βέβαιο είναι ότι ένας περίπατος στον Βοτανικό Κήπο έχει τη δύναμη να ευαισθητοποιήσει την παιδική ψυχή, να καλλιεργήσει την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και να δημιουργήσει την ανάγκη για συνέχιση αυτής τής μοναδικής σχέσης ανάμεσα στη φύση και στον άνθρωπο.