Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με τη δασκάλα τους κ. Ρεβέκκα Αντώνωφ, επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να χρησιμοποιώ τον χάρτη».
Οι μαθητές με αφορμή ολιγόλεπτο απόσπασμα κινηματογραφικής ταινίας που παρακολούθησαν, αναφέρθηκαν στον ρόλο τού χάρτη, στα είδη χαρτών που υπάρχουν, αλλά και στα στοιχεία του (υπόμνημα, κλίμακα, προσανατολισμός).
Στη συνέχεια τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι αναζήτησης ενός συγκεκριμένου σημείου-προσανατολισμού. Έχοντας στα χέρια έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζονταν τα κτήρια και ο προαύλιος χώρος των Αρσακείων Σχολείων και με τη βοήθεια απαραίτητων εργαλείων, όπως η πυξίδα και ο χάρακας, λειτούργησαν ως «εξερευνητές». Ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δίνονταν, αφού απάντησαν σωστά σε ερωτήματα, συγκέντρωσαν τα στοιχεία που χρειάζονταν, ώστε να χρησιμοποιήσουν με ορθό τρόπο τον προσανατολισμό, την κλίμακα και τις μετρήσεις, για να φτάσουν στον επόμενο σταθμό μέχρι τον τελικό προορισμό τους, τον ιερό ναό τής Αγίας Αναστασίας. Εκεί τους απονεμήθηκαν οι έπαινοι για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και αποχώρησαν με τη σιγουριά πως ο χάρτης δεν αποτελεί δύσχρηστο αντικείμενο ειδικών, αλλά ένα εργαλείο που με τη σωστή χρήση του μπορούμε να οδηγηθούμε στον προορισμό μας.