Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λαϊκό παραμύθι» συμμετείχαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, κατά την επίσκεψή τους στο Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα. Αφού απόλαυσαν το πρωινό γεύμα τους στη δροσερή αυλή, ξεναγήθηκαν στο σπίτι τής παλιάς εποχής, τότε που οι άνθρωποι μοιράζονταν όλοι το ίδιο δωμάτιο, το μοναδικό τού σπιτιού, μέσα στο οποίο κοιμούνταν, μαγείρευαν και περνούσαν τη μέρα τους.
Καθισμένοι οι μικροί μαθητές στις παραδοσιακές φλοκάτες άκουσαν από την εμψυχώτρια τού προγράμματος ένα παραμύθι για ένα μικρό δελφίνι και τις περιπέτειές του στους βαθείς ωκεανούς. Έπειτα «σήκωσαν μανίκια» και έπιασαν δουλειά! Ζύμωσαν μόνοι τους μικρά και μεγάλα δελφίνια τού παραμυθιού, τα οποία έψησαν αργότερα σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν.
Γυρνώντας πίσω τον χρόνο έπαιξαν ανέμελα στην πλακόστρωτη αυλή παλιά παραδοσιακά παιχνίδια. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο μοναδικό Μουσείο Άρτου, το οποίο φιλοξενεί πάνω από δύο χιλιάδες ψωμιά από κάθε γωνιά τής Ελλάδας τού χθες, φτιαγμένα από νοικοκυρές με φαντασία, μεράκι και μαεστρία, προκειμένου να συνοδέψουν ξεχωριστές στιγμές των ανθρώπων. Θαύμασαν υπέροχες κουλλούρες γάμου, ανθοστόλιστα στέφανα και μπομπονιέρες, λαμπροκουλλούρες στολισμένες με κόκκινα αβγά, ψωμιά  των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς, ψωμιά τής Σαρακοστής και ένα σωρό άλλα ψωμιά και τσουρέκια, όλα αριστοτεχνικά στολισμένα με μικρά κομψοτεχνήματα.
Λίγο πριν αναχωρήσουν, θαύμασαν και τους υπόλοιπους χώρους τού Μουσείου: το κατώι με τον παραδοσιακό αργαλειό, το πατητήρι, τον ξυλόφουρνο τής αυλής, το χωράφι με το γαϊδούρι και το αλέτρι.
Το χαμόγελο στα χείλη τους αλλά και ο ενθουσιασμός στα πρόσωπά τους επιβεβαίωνε ότι είχαν απολαύσει την επίσκεψή τους εκεί και είχαν ζήσει μια εμπειρία πραγματικά σαν παραμύθι!