Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο τής Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα τού κόσμου.
Οι πλούσιες συλλογές του προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές τής προϊστορίας έως και την ύστερη αρχαιότητα.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη συλλογή έργων γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη τής αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης. Ο Κούρος, η Κόρη, τα αγάλματα τού Ποσειδώνα και τού Δία, καθώς και τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία είναι μερικά από τα πολλά εκθέματα που θαύμασαν τα παιδιά.Τα έργα προέρχονται από ιερά, νεκροπόλεις και δημόσια κτήρια τής Αττικής, τής Ανατολικής Στερεάς, τής Πελοποννήσου και των νησιών τού Αιγαίου. Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός γλυπτών από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Mακεδονία, τη Θράκη και την Kύπρο.
Τέλος, οι μαθητές θαύμασαν τη νέα περιοδική έκθεση τού μουσείου με τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», που προσφέρει έναν νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα τής περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Οι Ευρωπαίοι περιηγητές επιχειρούν αυτό το «μεγάλο ταξίδι» στην πρωτεύουσα-πόλη τού ελληνισμού και αποτυπώνουν τα «υπέροχα ερείπια» τού ιστορικού της παρελθόντος.