Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μαζί με τη δασκάλα τους κ. Ρεβέκκα Αντώνωφ, βρέθηκαν στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να γίνουν ταξιδιώτες τού ιστορικού χρόνου.
Αρχικά τα παιδιά περιηγήθηκαν στη διαδραστική έκθεση «Διαδρομές στην Αθήνα» και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγού συνεργάστηκαν, παρατήρησαν, ερεύνησαν και ανακάλυψαν μέσα από παλιά αντικείμενα, χάρτες, προβολές και μακέτες θεάτρων σημαντικά στοιχεία και χαρακτηριστικά σημεία τής πόλης που κατοικούν.
Κατόπιν, οι μαθητές, με αφορμή το μάθημα τής Ιστορίας και τη βυζαντινή περίοδο που διδάσκονται εφέτος, παρακολούθησαν μια νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας στη Θόλο τού «Ελληνικού Κόσμου» με τίτλο «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια ιστορίας». Οι μικροί επισκέπτες παρακολούθησαν μια διαδραστική παραγωγή πλήρους ψηφιακής αναπαράστασης τού ναού τής Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και μέσα από την περιήγησή τους είδαν να εμφανίζονται μπροστά τους με κάθε λεπτομέρεια το εσωτερικό τού ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ο ψηφιακός διάκοσμος. Τέλος, γνώρισαν τις διάφορες φάσεις κατασκευής και ανακατασκευής τού μνημείου, αλλά και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία τής ζωής στο Βυζάντιο.
Οι μαθητές αποχώρησαν από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ενθουσιασμένοι από τη μαγευτική ξενάγηση.