Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία τού μαθήματος, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τη μύηση των μαθητών στη γαλλική κουλτούρα και με αφορμή τον εορτασμό τής Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών στις 18 Απριλίου, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, που διδάσκονται τη Γαλλική ως β΄ ξένη γλώσσα, πραγματοποίησαν διάφορες δραστηριότητες διδακτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο σημαντικό θέμα τής προστασίας τής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, τεχνικός σύμβουλος τής UNESCO για την προστασία τής πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.
Έτσι, οι μαθητές διάβασαν, μελέτησαν κι επεξεργάστηκαν μέσα στην τάξη ποικίλο υλικό (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με θέμα σημαντικά γαλλικά κέντρα πολιτισμού. Κυρίως, επιχείρησαν μια ιστορική και πολιτιστική προσέγγιση τής γαλλικής πρωτεύουσας, κάνοντας μια τρισδιάστατη πανοραμική περιήγηση και ένα οδοιπορικό μέσα στους δρόμους τού Παρισιού, ανακαλύπτοντας αξιοθέατα, μνημεία καθώς και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή σε αυτή τη μαγευτική πόλη, και συζήτησαν για την ιστορία και τη σημασία κάθε παλιού και σύγχρονου πολιτιστικού της στοιχείου. Στη συνέχεια, κατασκεύασαν μακέτες με τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα ενδιαφέροντος τής γαλλικής πρωτεύουσας και χρωμάτισαν πρωτότυπα σκίτσα που τα απεικονίζουν.
Την οργάνωση και την επιμέλεια τής δράσης είχε η καθηγήτρια κ. Έφη Γεώργα.