Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Όνειρο των μαθητών τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης είναι πότε θα έρθει η μέρα που θα απολαύσουν μια ολοήμερη εκδρομή έκτος των ορίων τού νομού Αττικής. Για τα παιδιά το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα με την εκδρομή τους, στις 3 Ιουνίου 2016, στην ιστορική πόλη τού Ναυπλίου.
Το Ναύπλιο είναι ένας προορισμός που για κάθε επισκέπτη συνδυάζει την αρχιτεκτονική παλαιότερων εποχών αλλά και μνήμες από την Ελληνική Επανάσταση και τα πρώτα χρόνια τού ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Οι μαθητές κατά την μονοήμερη εκδρομή τους στην πρωτεύουσα τής Αργολίδας απόλαυσαν και τα δύο. Αρχικά, με τους δασκάλους και τους συνοδούς τους, επισκέφθηκαν στο ιστορικό φρούριο Παλαμήδι, που δεσπόζει στην πόλη. Είδαν τα δυνατά τείχη και τις πολεμίστρες, θαύμασαν από ψηλά τη θέα τού Αργολικού κόλπου με το νησάκι-κάστρο Μπούρτζι και φυσικά μπήκαν στο μπουντρούμι, τη σκοτεινή φυλακή τού Κολοκοτρώνη κατά την περίοδο (1825) που ο Ιμπραήμ είχε αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν εμπλακεί σε εμφύλια διαμάχη και η Επανάσταση, μαζί και το όνειρο τής λευτεριάς, έσβηνε.
Στη συνέχεια τα βήματα τούς έφεραν μέσα στην πόλη και στον ναό τού Αγίου Σπυρίδωνα, στα σκαλοπάτια τού οποίου, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, βρήκε τραγικό τέλος ο πρώτος κυβερνήτης τής ελεύθερης Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Η μέρα είχε προχωρήσει. Η ζέστη μεγάλωνε και δάσκαλοι με μαθητές ξεκουράστηκαν απολαμβάνοντας ένα μεσημεριανό γεύμα σε κάποιο εστιατόριο τής πόλης.
Κατόπιν οι μαθητές, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες με την επίβλεψη πάντα των δασκάλων και των συνοδών, περιπλανήθηκαν στα δρομάκια τής παλιάς πόλης, τα γεμάτα με τουριστικά είδη αλλά και χρώματα και αρώματα από τις βουκαμβίλιες που κατέκλυζαν τοίχους και μπαλκόνια των παλιών ναυπλιώτικων σπιτιών.
Μεσολάβησε η ώρα της μεσημεριανής χαλάρωσης με ένα παγωτό στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε η καθιερωμένη πλέον βόλτα με το γραφικό τρενάκι για έναν σύντομο γύρο τής πόλης και των αξιοθέατών της.
Ήταν απόγευμα πια όταν, κουρασμένοι, αλλά χαρούμενοι και πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες, δάσκαλοι και μαθητές επιβιβάστηκαν στα σχολικά λεωφορεία για την επιστροφή τους στο Σχολείο.
Μια μικρή δραπέτευση από τη σχολική καθημερινότητα, που θα αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της στη μνήμη μαθητών τής Στ΄ τάξης, ήταν  η εφετινή τους επίσκεψη στο Ναύπλιο.