Εκτύπωση
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά. Παίζω και Καταλαβαίνω».
Στο πρώτο μέρος τού προγράμματος οι μαθητές μέσα από αλληλεπιδραστικά εκθέματα είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να συνεργαστούν, να προβληματιστούν, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν βασικές έννοιες, τόσο από τον χώρο των Μαθηματικών όσο και από τον χώρο των επιστημών και τής τέχνης.
Δοκίμασαν με ενθουσιασμό και ζήλο τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την αριθμητική, τη γεωμετρία, τη συμμετρία και τις οφθαλμαπάτες.
Ιδιαίτερα αγαπητά από τους μαθητές ήταν ο προγραμματισμός τής μέλισσας - ρομπότ (Bee-Bot) αλλά και τα προβλήματα στρατηγικής.
Στο δεύτερο μέρος τού εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές, με την καθοδήγηση ειδικά καταρτισμένου καθηγητή, ασχολήθηκαν εκτενέστερα με το θέμα των γεωμετρικών σχημάτων.
Αρχικά, παρατήρησαν και σχολίασαν πίνακες ζωγραφικής από διάφορους διάσημους ζωγράφους, όπως οι V. Vasarely και Μ.C. Escher, P. Mondrian, W.Kandisky, Sol LeWitt, Picasso κ.ά., προσπαθώντας να ανακαλύψουν το γεωμετρικό τους υπόβαθρο.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν διάφορες σχετικές χειραπτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
Βασικός στόχος των δραστηριοτήτων αυτών ήταν να εξάψουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την περιέργεια των παιδιών, την ικανότητα διατύπωσης ερωτημάτων και κατ' επέκταση την ανάπτυξη τής κριτικής τους σκέψης.
Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών, τής Τέχνης, των Επιστημών και τής Φιλοσοφίας με ένα πλήθος από ερεθίσματα, όπου κάθε μαθητής είχε την ευκαιρία να καλλιεργήσει με ευχάριστο τρόπο τον νου και την αισθητική του.