Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο τής Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές τής προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη συλλογή έργων γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη τής αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης. Οι κούροι, οι κόρες, τα αγάλματα τού Ποσειδώνα και τού Δία, καθώς και τα μελανόμορφα και τα ερυθρόμορφα αγγεία είναι μερικά από τα πολλά εκθέματα που είδαν τα παιδιά από κοντά.
Τέλος περιηγήθηκαν στη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες», που αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση τού εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου. Χωρίς να αναδιηγείται το έπος τού Ομήρου, εμπνέεται από τον χαρακτήρα τού Οδυσσέα και επιχειρεί να ανιστορήσει το περιπετειώδες ταξίδι τού ανθρώπου στον χρόνο, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασεύσει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να διευρύνει τους ορίζοντές του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα τής ύπαρξης του.