Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Μια ξεχωριστή διδακτική προσέγγιση και εμπειρία είχαν οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στις 18 ιανουαρίου 2017, κατά την επίσκεψή τους το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Αφορμή ήταν τα μαθήματα Θρησκευτικών και Ιστορίας με θέμα το σύμβολο τού ελληνοχριστιανισμού, την Αγία Σοφία.
Η αρχιτέκτονας κ. Μαρία Γκιουλτζόγλου, μητέρα μαθητή τής Ε΄ τάξης τού Σχολείου, προσφέρθηκε και ενημέρωσε τους μαθητές, μέσα από μια σειρά διαφανειών, για την αξία τού κτίσματος τής Αγίας Σοφίας από αρχιτεκτονική και διακοσμητική άποψη. Με την ταυτόχρονη συζήτηση και διευκρίνιση των αποριών τους για το θέμα, τα παιδιά συνειδητοποίησαν γιατί η Αγία Σοφία έγινε σύμβολο διαχρονικό τής ορθοδοξίας και τού ελληνισμού, τού σκλαβωμένου Γένους και μετατράπηκε σε ενσαρκωτή τής «Μεγάλης Ιδέας» πως «…πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι…». Στη συνολικής προσέγγιση τής Αγίας Σοφίας συνέβαλαν και οι σχετικοί μύθοι και οι παραδόσεις που αναφέρθηκαν γύρω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της αλλά και την τελευταία ατελείωτη σε αυτή λειτουργία κατά την άλωση τής Πόλης από τους Τούρκους το 1453.
Ήταν πλέον εύκολο, μετά την παρουσίαση αυτή, να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί το μνημείο τής Αγίας Σοφίας κάνει την καρδιά κάθε Έλληνα αλλά και κάθε πολιτισμένου ανθρώπου να χτυπά και να υποκλίνεται στη χάρη και τη λεπτότητα τής κατασκευής του, που σήμερα προστατεύεται από την UNESCΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.