Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας δράκος…» είναι το θέμα που επεξεργάζονται οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος που εκπονούν για το σχολικό έτος 2016-2017.
Προκειμένου να κατανοήσουν τη συμβολική σημασία που αποκτά στην καθημερινότητα τού καθενός μας το μυθικό αυτό πλάσμα, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις τους, αξιοποιήθηκαν και δύο από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς.
Έτσι, την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017 οι μαθητές παρακολούθησαν στο θέατρο "Πόρτα" την παράσταση «Ένας δράκος μα ποιος δράκος...». Η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας καστροπολιτείας, στην οποία είχε εγκατασταθεί ένας δράκος, που χωρίς αμφιβολία ήταν αυτός που όριζε τις τύχες των κατοίκων της. Αυτό, φυσικά, δυσαρεστούσε όσους ζούσαν εκεί και τους έκανε να ψάχνουν τρόπους να αντέξουν τον δυνάστη τους ή να απαλλαγούν οριστικά από αυτόν. Ωστόσο, μέσα από ανατροπές και εκπλήξεις στην ιστορία, καθετί συμβολικό μετατρέπεται σε ρεαλιστικό και τότε όλοι οι θεατές συνειδητοποιούν κάτι πολύ απλό αλλά συνάμα δυσάρεστο: Όταν κάποιος μπει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί τη δύναμή του, πολύ εύκολα μπορεί να μεταμορφώσει τον εαυτό του σε «δράκο»!
Όμως «Όποιος το τέρας μέσα του ψάχνει, χρυσή καρδιά σαν τον δράκο κάνει...Γρίφους τής μοίρας αν συναντήσει, ίσως μπορέσει και να τους λύσει...». Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα τής μουσικής παράστασης που παρακολούθησαν οι μαθητές στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017. Η παράσταση, η οποία ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους με τη δύναμη τής απλότητάς της, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά στην εξέλιξη τής υπόθεσης. Με τη βοήθεια τής μουσικής κατάφεραν να λύσουν γρίφους και να διαβάσουν τον μυστικό κώδικα που τους οδήγησε σε μια από τις βασικές αλήθειες της ζωής: το καλό και το κακό είναι οι δύο όψεις τού ίδιου νομίσματος και ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την όψη που επιλέγει να δείχνει στους άλλους.