Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Μια ξεχωριστή εμπειρία επεφύλασσε στις 10 Μαΐου 2017 το βιωματικό πάρκο Paradise Park, στους μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης. Ο υπέροχος κόσμος που έχει δημιουργηθεί εκεί αποτέλεσε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, μεγάλο ερέθισμα δημιουργικής σκέψης και φαντασίας για τα παιδιά.
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο συζήτησαν για τα ζώα που παράγουν γάλα, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, αλλά και για τη διατροφική αξία όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα παιδιά ανέφεραν, επίσης, είδη ελληνικών τυριών που γνωρίζουν ή έχουν δοκιμάσει και άκουσαν για τον τρόπο παρασκευής τους.
Στη συνέχεια, αφού πέρασαν από τον αχυρώνα, όπου μίλησαν για την τροφή που τρώει κάθε ζώο, επισκέφθηκαν τη φάρμα τού πάρκου και είδαν από κοντά όλα τα ζώα της. Γνώρισαν την κατσίκα με το νεογέννητο μικρό της, φωτογραφήθηκαν την ώρα που τάιζαν τα ελαφάκια, τα πρόβατα και την αγελάδα, χάζεψαν τα γουρουνάκια, τις κοτούλες με τα μικρά τους κλωσσόπουλα, τις πάπιες και τις χήνες, τις γαλοπούλες και τα κουνελάκια, καθώς και το μικρό νεογέννητο πόνυ τής φάρμας. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους ειδικούς εκπαιδευτές για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ζώου, εμπλουτίζοντας έτσι με βιωματικό τρόπο τις γνώσεις τις οποίες είχαν ήδη αποκτήσει από την αντίστοιχη ενότητα που είχαν επεξεργαστεί στο μάθημα Μελέτη Περιβάλλοντος. Άρμεξαν τις κατσικούλες και με το γάλα που συνέλεξαν έμαθαν πώς να φτιάχνουν τυρί φέτα, την οποία πρέπει να αφήσουν μετά να στραγγίξει σε ειδικό τουλπάνι, την τσαντίλα, και να ωριμάσει για τρεις μήνες μέσα σε ειδικά καλαθάκια.
Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν ένα παραδοσιακό δεκατιανό: φρέσκο ψωμάκι, τυρί φέτα ή κασέρι, καθώς και γιαούρτι από αγελαδινό γάλα.
Η βιωματική προσέγγιση τής διαδικασίας παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίστηκε με τους «μικρούς κτηνοτρόφους» να γνωρίζουν το παραδοσιακό μποτινέλο, το ειδικό δοχείο μέσα στο οποίο φτιάχνεται το βούτυρο. Με την ολοκλήρωση τού εκπαιδευτικού προγράμματος δόθηκε στα παιδιά ένα μικρό δώρο, μια μινιατούρα από ζωάκι φάρμας, για να θυμούνται τις όμορφες στιγμές που είχαν περάσει εκεί. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος και έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν, λίγο πριν αποχαιρετήσουν τη φάρμα, ξεχύθηκαν στους αθλητικούς χώρους τού πάρκου και έπαιξαν ποδόσφαιρο αλλά και πολλά ομαδικά κατασκηνωτικά παιχνίδια, ενώ απόλαυσαν και μια μικρή βόλτα με τον Μαρίνο, το πόνι, σαν επιβράβευση τής συμμετοχής τους σε αυτή την τόσο μοναδική εμπειρία.
ους μαθητές συνόδευσαν οι δασκάλες τους κ. Αμάντα Ξεζωνάκη και Φωτεινή Παπανικολάου.