Εκτύπωση
Στο πλαίσιο εορτασμού τής εθνικής εορτής τής 28ης Οκτωβρίου 1940, στις 25 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές τής Β΄2 τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Φωτεινής Παπανικολάου, συμμετείχαν σε σχετικές βιωματικές δραστηριότητες.
Αρχικά έμαθαν για τα γεγονότα τής εποχής παρακολουθώντας και σχολιάζοντας εικόνες από την Κατοχή. Με αφορμή τα γενέθλια τού μεγάλου ζωγράφου Pablo Picasso, στις 25 Οκτωβρίου 1881, γνώρισαν δύο πολύ γνωστά έργα του: την «Γκουέρνικα», όπου αποτυπώνεται η φρίκη του πολέμου και το «Παιδί με το περιστέρι», που συμβολίζει την ειρήνη. Στους πίνακες αυτούς οι μαθητές εντόπισαν μορφές και συναισθήματα των προσώπων, ενώ φιλοτέχνησαν και τα δικά τους έργα τέχνης.
Στο πλαίσιο τής Μαθηματικής Σκέψης, δημιούργησαν τα δικά τους προοπτικά σχέδια, εντοπίζοντας το σημείο φυγής, αναγνωρίζοντας και σχεδιάζοντας οριζόντιες, κάθετες και διαγώνιες ευθείες γραμμές που περνούν από το σημείο φυγής. Αξιοποίησαν, επίσης, τα γεωμετρικά και τα χρωματικά μοτίβα και τοποθέτησαν στο σημείο φυγής το λευκό περιστέρι τής ειρήνης. Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την κατασκευή αφισών ειρήνης και πολέμου, όπου οι μαθητές κατηγοριοποίησαν τις εικόνες που τους δόθηκαν, ενώ στη συνέχεια αναγνώρισαν και ανέφεραν συναισθήματα των ανθρώπων σε κάθε περίπτωση.