Εκτύπωση
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 το θεατρικό εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού "Ένεκα Παιδείας", όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το τρένο των συναισθημάτων».
Όταν ένα τρένο έχει φτερά και ταξιδεύει στις χώρες των συναισθημάτων, τα παιδιά βιάζονται να επιβιβαστούν για να ξεκινήσουν το παραμυθένιο ταξίδι. Οι μικροί ταξιδιώτες τού Αρσακείου μας γεμίζουν τα βαγόνια του με τις επιθυμίες και τα όνειρά τους και ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν τα συναισθήματα που κρύβονται μέσα τους γνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερα τον εαυτό τους.
Ταξιδεύουν στο νησί τού κύκλωπα Πολύφημου και γνωρίζουν το συναίσθημα τού θυμού. Μαθαίνουν πώς να τιθασεύουν τον θυμό τους και να τον νικούν με τα χέρια ψηλά και το σύνθημα «Ψηλά τα χέρια μου κρατώ, βαθιά ανάσα παίρνω και ξεφυσώ…».
Στα χωριά του Φόβου γνωρίζουν την Αράχνη που πλέκει τον ιστό της και κρατά «δεμένες» τις ψυχές όσων φοβούνται. Μαθαίνουν, όμως, τον φόβο κατάματα να κοιτούν και να τον χρησιμοποιούν για να προχωρούν μπροστά κάνοντας μικρά και προσεκτικά βήματα κάθε φορά.
Στη χώρα της Λύπης μια καλλιτέχνης ζωγραφίζει μόνο πρόσωπα λυπημένα, άχρωμα, απόμακρα και ξένα… Τα παιδιά θέλουν να βάλουν χρώματα πολλά στην παλέτα της ζωγράφου, για να γίνει και η ζωή των παιδιών πολύχρωμη, όπως της αξίζει…
Στις πολιτείες της Χαράς οι μικροί μας μαθητές συναντούν τον υπομονετικό κηπουρό, που θέλει να σπείρει παντού τον σπόρο της Αρετής. Κοντά του τα παιδιά μαθαίνουν να είναι κι εκείνα υπομονετικά και συνάμα επίμονα, ώστε στο τέλος νικούν κάθε αντιξοότητα και καταφέρνουν να γεμίσουν ολόκληρο τον πλανήτη με λουλούδια της Αγάπης και της Αρετής!
Ταιριάζοντας αρμονικά κάθε συναίσθημα με λόγια, εικόνες, χρώματα, κινήσεις και μελωδίες τα παιδιά ολοκληρώνουν ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξή του. Κάθε σταθμός του ταξιδιού τους αποτελεί κι ένα μάθημα ζωής. Στην ψυχή τους κάθε συναίσθημα παίρνει τη θέση του και όλα τα συναισθήματα μαζί συνθέτουν τη μοναδική προσωπικότητα του καθενός.

{gallery}EK/2017-18/CDHME/11380{gallery}