Εκτύπωση
Στις 19 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο τής Ελλάδας. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές τής προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Οι μαθητές θαύμασαν κυρίως τη συλλογή γλυπτών τού Μουσείου, που θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Βασικός άξονας τής έκθεσης είναι η παρουσίαση τής εξέλιξης τής γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο από τη γένεση τής μνημειακής γλυπτικής (7ο αι. π.Χ.) μέχρι και το τέλος τής Ρωμαιοκρατίας (4ο αι. μ.Χ.). Τα γλυπτά που εκτίθενται είναι μοναδικά έργα τέχνης από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά τού Αιγαίου: περίοπτα αγάλματα, ανάγλυφα, σαρκοφάγοι, προτομές, βωμοί, αγάλματα ζώων, ερμαϊκές στήλες και διάφορα άλλα όπως σειρήνες, σφίγγες κ.λπ. Μαζί με τα γλυπτά εκτίθενται και ορισμένα αγγεία και χάλκινα ειδώλια έτσι, ώστε να παρουσιάζεται η εξέλιξη τής αρχαίας ελληνικής τέχνης και να μπορεί ο επισκέπτης να κατανοήσει πλήρως την κάθε εποχή μέσα από τα ποικίλα τεχνουργήματά της.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προβολή κάποιων σημαντικών αποκτημάτων τού Μουσείου, όπως είναι ο κούρος τού Σουνίου και ο κούρος Αριστόδικος, ο Δίας ή ο Ποσειδώνας και ο «τζόκεϋ» τού Αρτεμισίου.
Η επίσκεψη στο Μουσείο ενθουσίασε τους μαθητές, εμπλουτίζοντας παράλληλα τις γνώσεις τους στο μάθημα τής Ιστορίας.