Εκτύπωση
Στο πλαίσιο τής Ανοιχτής (Open) Κατηγορίας για το Δημοτικό τής 10ης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO με θέμα «Food Matters», η ομάδα Chocolate Robotic Power η οποία απαρτίζεται από τις μαθήτριες Αρτινιάν Όλγα-Ευαγγελία και Παπαδοπούλου Συμέλα τού Γ΄Αρσακείου Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, και προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής και Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης κ. Πλουμιδάκη Πωλίνα, σχεδίασε τις εξής ρομποτικές κατασκευές: Α) «Από το κακαόδεντρο στη σοκολάτα» και Β) «Η Ρομποτίνα στο σχολείο».

Α) «Από το κακαόδεντρο στη σοκολάτα»

Πρόκειται για μια ρομποτική κατασκευή που αποτελεί στο σύνολό της ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής σπόρων κακάο από τα κακαόδεντρα, με στόχο την εξάλειψη τού παρόντος κινδύνου πλήρους αφανισμού αυτών των τόσο σημαντικών δέντρων και κατ’ επέκταση τής αγαπημένης σε μικρούς και μεγάλους σοκολάτας. Η επιστημονική ονομασία των κακαόδεντρων είναι «Theobroma cacao», δηλαδή το «φαγητό των θεών», καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το κακάο είναι μια τροφή η οποία μπορεί να λειτουργήσει πολύ ευεργετικά για την υγεία τού ανθρώπου.

Η συμβολή τού ρομποτικού συτήματος:

Β) «Η Ρομποτίνα στο σχολείο»

Εκτός από το πρόβλημα των κακαόδεντρων έγινε παράλληλα μελέτη για την ένταξη τής Διατροφής ως μάθημα στα σχολεία, καθώς πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά στην Ελλάδα συνεχώς απομακρύνονται από το πρότυπο τής μεσογειακής διατροφής και ακολουθούν μια δυτικού τύπου δίαιτα, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένα οικογενειακά γεύματα στο τραπέζι, από την κατανάλωση μεγάλων μερίδων πρόχειρου φαγητού και από τη μεγάλη σπατάλη τροφίμων.

Η «Ρομποτίνα» φέρει μια οθόνη στην οποία ένα παιδί μπορεί:

α) να διαβάσει τη «διατροφική συμβουλή» τής ημέρας
β) να ενημερωθεί για το τι σημαίνει «Ισορροπημένη Διατροφή για παιδιά»
γ) να παίξει ένα κουίζ με τη βοήθεια ρομποτικού εγκεφάλου για τις διατροφικές συνήθειες
δ) να παίξει ένα κουίζ με τη βοήθεια ρομποτικού εγκεφάλου για τη σοκολάτα.

Η συμβολή τού ρομποτικού συτήματος:

Η ομάδα Chocolate Robotic Power απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την πρωτοτυπία τού θέματος, την υλοποίηση καθώς και την παρουσίαση των ρομποτικών κατασκευών.
Έτσι, την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018, στον Τελικό τής Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, ο οποίος υλοποιήθηκε στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου στην Αθήνα, οι μαθήτριες κατέκτησαν επάξια την 6η θέση στην τελική κατάταξη, ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες από όλη την Ελλάδα!