Εκτύπωση

Τα παιδιά τής Β΄ και Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πατούσες στο Σχολείο», την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Σ.Π.Α.Ζ.) και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα, όπως: πώς βρίσκονται ξαφνικά τα ζώα αυτά στον δρόμο χωρίς ιδιοκτήτη; Μπορεί να βοηθήσει ο καθένας από μας και με ποιον τρόπο; Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζώο και να το φροντίσουμε σωστά; Πού μπορούμε να απευθυνθούμε, αν δούμε ότι ένα αδέσποτο ζώο κινδυνεύει;

Η εκπαιδεύτρια τού προγράμματος, κ. Νίκη Κλαϊνού έλυσε όλες τις απορίες των παιδιών ξεκινώντας από την υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει όλους εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να έχουν κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι τους. Η απόφαση πρέπει να είναι συνειδητή, ώστε κάθε ζώο να τύχει τής αγάπης και τής φροντίδας που του αξίζει για όσο θα ζει.

Κάθε κατοικίδιο, επίσης, έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το είδος και τη ράτσα του, επομένως χρειάζεται και διαφορετική φροντίδα. Δυστυχώς, όμως, όπως επεσήμανε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γρήγορα κουράζονται από την ευθύνη τής φροντίδας αυτής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το ζώο τους στον δρόμο.
Τα αδέσποτα ζώα συνήθως δεν είναι στειρωμένα, επομένως πολλαπλασιάζονται διαρκώς, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να αυξάνεται δραματικά.

Η κ. Νίκη Κλαϊνού τόνισε επίσης ότι πολλά από τα ζώα αυτά εκτός από πεινασμένα και διψασμένα μπορεί να είναι και κακοποιημένα, επομένως οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα τα προσεγγίσουμε.

Μέσα από μια σειρά εικόνων έδειξε στα παιδιά πώς «μεταμορφώθηκαν» πολλά αδέσποτα ζώα από ανθρώπους που τα φρόντισαν και πώς ο καθένας από μας μπορεί, αν θέλει, να προσφέρει στα αδέσποτα της γειτονιάς του φαγητό, νερό, ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και κυρίως αγάπη!

Το σύνθημα απλό: «Η ζωή των αδέσποτων είναι ασπρόμαυρη. Γίνε εσύ το χρώμα στη ζωή τους!»

Η βιωματική προσέγγιση τού προγράμματος βοήθησε τους μικρούς μαθητές να συνειδητοποιήσουν πως τα ζώα έχουν τα ίδια συναισθήματα με εμάς και τις ίδιες ανάγκες. 
Η σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, είναι θέμα παιδείας και όταν εμείς οι άνθρωποι την υιοθετήσουμε θα μπορέσουμε να βιώσουμε το μεγαλείο τής αρμονικής συνύπαρξης μας με τα ζώα ως μια σπουδαία εμπειρία ζωής!