Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 25 φεβρουαρίου 2022 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο τής Ακροπόλεως και είδαν από κοντά μνημεία και ναούς τής αρχαίας Ελλάδας, που μελετούν στο μάθημα τής Ιστορίας, όπως τα Προπύλαια, τον Ναό τής Αθηνάς Νίκης, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, αριστουργήματα που θαυμάζουμε εδώ και 2.522 χρόνια!

Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι τής αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες τής πόλης, αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα.

Τα μνημεία τής Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα τής αρχαίας αρχιτεκτονικής.
Εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων τής κλασικής τέχνης, ενώ επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή οι μαθητές παρακολούθησαν την ξενάγηση, συνειδητοποιώντας ότι η Ακρόπολη τού 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με μοναδικό τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο τής Αθήνας την εποχή τής ακμής της, δηλαδή στον ''χρυσό αιώνα'' τού Περικλή, ο οποίος ονειρεύτηκε μια ιδανική δημοκρατία στην πόλη τής Αθήνας με λαμπρά οικοδομήματα, που αποτελούν τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία τού Δυτικού Κόσμου.