Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης ξεναγήθηκαν διαδικτυακά, από την κ. Καραμπατέα Μαριλένα, Υπεύθυνη Μουσειακών Προγραμμάτων τής Φ.Ε, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο τής Ελλάδας.

Με μια εξαιρετικά πλούσια σειρά διαφανειών που εστίαζαν στις πλούσιες συλλογές του, παρουσιάστηκαν εκθέματα από τις αρχές τής προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Οι μαθητές θαύμασαν, κυρίως, τη συλλογή γλυπτών τού μουσείου, που θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Βασικός άξονας τής έκθεσης είναι η παρουσίαση τής εξέλιξης τής γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο, από τη γένεση τής μνημειακής γλυπτικής (7ος αι. π.Χ.) μέχρι και το τέλος τής Ρωμαιοκρατίας (4ος αι. μ.Χ.).

Τα γλυπτά που εκτίθενται είναι μοναδικά έργα τέχνης από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου: αγάλματα, ανάγλυφα, σαρκοφάγοι, προτομές, βωμοί, αγάλματα ζώων κ.λπ.

Μαζί με τα γλυπτά εκτίθενται και ορισμένα αγγεία και χάλκινα ειδώλια, έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να κατανοήσει πλήρως την κάθε εποχή μέσα από τα ποικίλα τεχνουργήματά της.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά την ξενάγηση δόθηκε στην προβολή κάποιων σημαντικών αποκτημάτων τού μουσείου, όπως ο "Κούρος τού Σουνίου" και ο "Κούρος Αριστόδικος", το "Χάλκινο Άγαλμα τού Δία ή τού Ποσειδώνα" και ο "Τζόκεΐ τού Αρτεμισίου".

Η διαδικτυακή επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο ενθουσίασε τους μαθητές, εμπλουτίζοντας παράλληλα τις γνώσεις τους στο μάθημα τής Ιστορίας.