Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με ιδιαίτερη χαρά οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης υποδέχτηκαν τη συγγραφέα Λιλή Λαμπρέλλη στην τάξη τού Σχολείου τους, στις 14 Απριλίου 2022.

Με αφορμή την ανάγνωση και επεξεργασία τού βιβλίου της «Το κρυμμένο νερό» (Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου) στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας, και στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στη θεματική ενότητα "Περιβάλλον", η συγγραφέας μίλησε με τα παιδιά για το πρόβλημα τής λειψυδρίας, μέσα από ένα πολύ όμορφο παραμύθι.

Ένα παιδί και ένα φίδι, ήρωες ταπεινοί και μαζί παντοδύναμοι, γιατί ήταν αθώοι (τόσο που να "μερώσουν" τις νεράιδες), γενναιόδωροι (τόσο που ν’ αψηφήσουν τον θάνατο) και αγαπημένοι κατάφεραν να βγάλουν το θυμωμένο κρυμμένο νερό ξανά στο φως...

Όταν η ελπίδα τού κόσμου, η νέα γενιά, καταλάβει πως ο μόνος δρόμος για τη ζωή είναι η αγάπη στη φύση που την περιβάλλει, τότε θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς μπορεί καλύτερα…

Στη συνέχεια οι μαθητές συζήτησαν με τη συγγραφέα για το παιδικό βιβλίο, για τα παραμύθια και για την τέχνη τής συγγραφής των παιδικών βιβλίων.
Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να διατυπώσουν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με όσα διάβασαν.

Αμέσως μετά η συγγραφέας αφηγήθηκε ένα λαϊκό παραμύθι για να τους μεταδώσει την αγάπη της για τη συγγραφή παραμυθιών, τονίζοντας ότι τα θεωρεί έναν πολύ καλό τρόπο για να αφηγηθεί κάποιος την αλήθεια και να μάθει να υπερνικά τις δυσκολίες τής ζωής με δύναμη, αισιοδοξία και καλοσύνη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συγγραφέα να γράφει τη δική της αφιέρωση στα βιβλία των παιδιών, κάτι που ενθουσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές.