Εκτύπωση

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄Τοσιτσείου-Αρσακείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Βιωματικό Πάρκο Αυλώνα, για να παρακολουθήσου με θέμα τη μέλισσα και την πολύ σημαντική προσφορά τής στο οικοσύστημα.

Αρχικά, αφού παρατήρησαν την κυψέλη και κατανόησαν πώς λειτουργεί η μικρή κοινωνία των μελισσών, ακολούθησαν ένα-ένα τα βήματα τής διαδικασίας που χρειάζεται για να συλλεχθεί το μέλι και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά ανακάλυψαν:

• την τέλεια οργανωμένη κοινωνία των μελισσών (εργάτριες, βασίλισσα, κηφήνες), παρατηρώντας μια γυάλινη κυψέλη

• τα μέσα προστασίας τού μελισσοκόμου, ο οποίος φορά την ειδική στολή του.

• πώς γίνεται ο τρύγος τού μελιού, καπνίζοντας την κυψέλη με το ειδικό καπνιστήρι και τοποθετώντας τα ειδικά πλαίσια στον μελιτοεξαγωγέα

• την υπέροχη γεύση τού αγνού μελιού, τη μεγάλη διατροφική του αξία και όλους τους υπόλοιπους θησαυρούς τής μέλισσας (γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί).

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται στο μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα «Ευ ζην: Με σωστή διατροφή έχουμε δύναμη πολλή!».

Τέλος, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών σε παιχνίδια αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε έναν πολύ όμορφο παιδότοπο με τραμπολίνο και τσουλήθρες, αλλά και στα πλήρως εξοπλισμένα γήπεδα τού χώρου όπου τα παιδιά έπαιξαν πινγκ πονγκ, τένις, μπάσκετ και φυσικά… ποδόσφαιρο, γιορτάζοντας, έτσι, την 9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού!