Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Δ΄τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στου λιοτριβιού τις μυρωδιές».
Τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τού ελαιόλαδου.

Αρχικά έμαθαν ότι το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό τόσο για τη διατροφή μας όσο και για την παρασκευή σαπουνιών και άλλων προϊόντων ατομικής φροντίδας, όπως οι κηραλοιφές ή οι κρέμες.

Στον ελαιώνα τού πάρκου με ελαιόπανα, ραβδιά και χτένια μάζεψαν ελιές σε καλάθια.
Ενώ με τα κλαδιά τής ελιάς, που έπεσαν από τα δέντρα, τάισαν τα γαϊδουράκια και τα κατσικάκια τού πάρκου.

Στο ελαιοτριβείο γύρισαν τον κόθρο, με τον οποίο λιώσουν τις ελιές και με τις σέσουλες τις έβαλαν σε μουτάφια και κατόπιν τις τοποθέτησαν στο πιεστήριο, για να βγάλουν το πολύτιμο ελαιόλαδο.

Αμέσως μετά παρακολούθησαν πώς γίνεται η παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο, που είναι μια απλή χημική διαδικασία που επιτυγχάνεται με την πρόσμιξη συγκεκριμένης ποσότητας ελαίου και διαλύματος καυστικής σόδας.

Στη συνέχεια, στο εργαστήρι βρώσιμης ελιάς, έφτιαξαν ελιές τσακιστές χαρακωτές ή θρούμπες.

Τέλος, στο εργαστήρι ψωμιού, ζύμωσαν ελιόψωμα και τα έψησαν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των παιδιών στην έκθεση με τα εντυπωσιακά ομοιώματα δεινοσαύρων, όπου γνώρισαν την εποχή που έζησαν αυτά τα ζώα και τις συνθήκες διαβίωσής τους μέχρι τη στιγμή τής εξαφάνισής τους.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές μας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον».

Η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άφησε στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις.