Εκτύπωση

Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Δ΄τάξης τού Γ΄Αρσακείου-Τοσιτσείου  Δημοτικού Εκάλης αναβίωσαν την Ειρεσιώνη, το στολισμένο κλαδί δένδρου, έθιμο τής κλασικής Αθήνας, στην αίθουσα Καλλιτεχνικών τού Σχολείου, μέσα από την παρουσίαση τής κ. Ελισάβετ Βιτζηλαίου, Συντονίστριας Ιστορίας.

Η Ειρεσιώνη (από τη λέξη "εἶρος" που σημαίνει μαλλί προβάτου) ήταν ένα κλαδί ελιάς (κότινος) ή δάφνης στολισμένο με κορδελάκια από λευκό και κόκκινο μαλλί, καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ.) και μικρά μπουκαλάκια γεμάτα κρασί, μέλι και λάδι.

Τα αρχαία χρόνια τα αγόρια περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους τής πόλης των Αθηνών, τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι και απευθύνοντας ευχές και παινέματα στον νοικοκύρη, προκειμένου να εξασφαλίσουν και ένα γενναιόδωρο κέρασμα.

Όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους και την άφηναν εκεί μέχρι την ίδια ημέρα τού νέου έτους.

Το στόλισμα και η περιφορά της Ειρεσιώνης συνηθίζονταν στη γιορτή "Πυανέψια", γιορτή που ήταν αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Με το δεντράκι αυτό οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά τού καλοκαιριού και εύχονταν ο ερχόμενος χρόνος να είναι επίσης ευνοϊκός.

Ουσιαστικά η Ειρεσιώνη αποτελεί τον πρόγονο τού στολισμού των δέντρων και, ασφαλώς, τού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Οι μαθητές μας, αφού παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση τού εθίμου, έφτιαξαν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες μπάλες, στις οποίες κόλλησαν φωτογραφίες με καρπούς, φρούτα, όσπρια ή κουκουνάρια, κρασί, λάδι και μέλι, και στόλισαν το δικό τους κλαδί ελιάς, τη δική τους Ειρεσιώνη, ακούγοντας κρητικά και ικαριώτικα κάλαντα, που έμοιαζαν με τα κάλαντα που έλεγαν τα μικρά παιδιά στην αρχαία Αθήνα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, για τη θεματική ενότητα "Φροντίζω το Περιβάλλον: "Για ένα κλαδί ελιάς...".

Η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άφησε στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις.