Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το πολιτιστικό ίδρυμα τής Τράπεζας Πειραιώς, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζοντας… τότε και τώρα».

Με σημείο αναφοράς την έκδοση τού ΠΙΟΠ "Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό", μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, τού Χρήστου Μπουλώτη (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2012/Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά), σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα, μια θεατρική ομάδα μάς μετέφερε στο ιστορικό κέντρο τής κλασικής Αθήνας, διαβάζοντας και δραματοποιώντας αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία από ένα κορίτσι, τη Μύρτιδα, που χάθηκε κατά τη διάρκεια τού λοιμού, ο οποίος έπληξε την Αθήνα στις αρχές τού Πελοποννησιακού πολέμου, με αφετηρία την ανασκαφή ομαδικού τάφου στην περιοχή τού Κεραμεικού (1995), καθώς και την ανασύσταση ενός καλοδιατηρημένου παιδικού κρανίου από την επιστημονική ομάδα τού καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Η σύντομη ζωή τής Μύρτιδας άρχισε με αγάπη, παιχνίδια και ανεμελιά, αλλά έληξε βίαια σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων.

Η παράσταση επιδιώκει με πολύ ωραίο τρόπο να αναδείξει την τρυφερή ιστορία του βιβλίου, καθώς και το διαχρονικό μήνυμα για την αξία της ειρηνικής ζωής, μέσα από τη ματιά ενός παιδιού.

Ακολούθησε η γνωριμία των μαθητών με παιχνίδια, που έπαιζαν τα παιδιά στους κλασικούς χρόνους.
Έγινε σχετική προβολή και συζήτηση, ώστε, μέσα από ποικίλο υλικό, τα παιδιά να διαμορφώσουν μια εικόνα για την πόλη τής Αθήνας αλλά και τής ζωής των παιδιών που μεγάλωναν σε αυτή...

Κουβεντιάζοντας, συνέκριναν την παιδική τους ηλικία με αυτή των παιδιών τού παρελθόντος και εξοικειώθηκαν με το χρονικό και το πολιτισμικό πλαίσιο τής Αθήνας τού 5ου αιώνα π.Χ.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να μεταμορφώνονται σε «αγγειοπλάστες» και να δημιουργούν τις δικές τους πήλινες κατασκευές, εμπνευσμένες από τα αρχαία παιχνίδια.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα "Ενδιαφέρομαι και ενεργώ: "Η Μύρτιδα, ένας επισκέπτης από το παρελθόν δια…ΜΟΡΦΩΝΕΙ τους πολίτες τού μέλλοντος", ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και άφησε στα παιδιά μας τις καλύτερες εντυπώσεις.