Εκτύπωση

Οι εκπαιδευτικοί τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα «Το σχολείο αλλάζει. Εμείς;», που διοργώνασε η 49η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2012 στα 26ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Θρακομακεδόνων, στο Ολυμπιακό Χωριό.
Στην ημερίδα δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες για τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, στόχος των οποίων δεν είναι απλώς η μάθηση, αλλά το να μάθει ο μαθητής πώς να μαθαίνει. Αν και λαμβάνεται υπ' όψιν το Αναλυτικό Πρόγραμμα, ωστόσο ο εμψυχωτής-καθοδηγητής δάσκαλος εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές, που συναντά κανείς στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, όπως η διαθεματική προσέγγιση τής γνώσης, ο καταιγισμός των ιδεών, η χρήση των επιχειρημάτων στην τεκμηρίωση των απόψεων των μαθητών ή τα παιχνίδια ρόλων, τονίζοντας ως απαραίτητη τη συμμετοχή και τη συνεργασία των γονέων.
Στη συνέχεια, όλοι οι εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στον σχεδιασμό σεναρίων διδασκαλίας που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατάκτηση τής γνώσης, καθώς και στην παρουσίαση βιωματικών δράσεων προκειμένου να εξοικειωθούν με νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων μεταξύ των μαθητών.
Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια, που πραγματοποιήθηκαν στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2012, στον ίδιο χώρο, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη χρήση των Τ.Π.Ε κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα δόθηκαν χρήσιμες οδηγίες για τη δημιουργία και τη χρήση των εννοιολογικών χαρτών στον σχεδιασμό των μαθημάτων τής Ιστορίας, τής Γεωγραφίας και τής Μελέτης Περιβάλλοντος.