Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 οι μαθητές τής Θεωρητικής κατεύθυνσης των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού  Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη τού γνωστού ιστορικού κ. Βλάση Αγτζίδη με θέμα το μικρασιατικό ζήτημα.
Ο κ. Αγτζίδης είναι διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασικές του σπουδές είναι τα μαθηματικά και οι Η/Υ (Φυσικομαθηματική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τον σοβιετικό μεσοπόλεμο και την ιστορία τού σοβιετικού Ελληνισμού, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία τού Ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 βιβλία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ τής ελληνικής τηλεόρασης, συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε στο Πάντειο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης το μάθημα για το συλλογικό τραύμα και τη διαχείριση τής μνήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. τού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ομιλητής, με τη βαθιά γνώση τού θέματος αλλά και τον χειμαρρώδη λόγο του, καθήλωσε το μαθητικό κοινό και οι ερωτήσεις μετά τη διάλεξη ήταν πολυάριθμες. Ο διαθέσιμος χρόνος αποδεικνύεται πάντοτε ελάχιστος σε τέτοιες ευκαιρίες.