Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Ερευνητική διδασκαλία από τον μαθηματικό τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Ματθαίο Τσιλπιρίδη, με τη συνεργασία των μαθηματικών κ. Θεόδωρου Κιτσάκη, Αγγελικής Μαλάμου και Αλεξάνδρας Παπαβασιλείου, παρακολούθησαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης Προσανατολισμού τού Σχολείου στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Η διάρκεια τής ερευνητικής διδασκαλίας ήταν 3 διδακτικές ώρες.
Η διδασκαλία είχε ερευνητικά χαρακτηριστικά ως προς το διδακτικό μέρος και προέβλεπε ομαδοσυνεργατική προσέγγιση από τα παιδιά. Η δραστηριότητα αφορούσε στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που απαιτούσε πειραματισμό καθώς και μαθηματικό συλλογισμό. Για τον σκοπό αυτό δόθηκε αρχικά στους μαθητές ένα ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό δόμημα που θα τους βοηθούσε στον πειραματισμό τους. Στη συνέχεια οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, διερεύνησαν συνεργατικά στα εργαστήρια Πληροφορικής των Σχολείων τα ερωτήματα που αφορούσαν στην επίλυση τού προβλήματος. Σε όλη τη διάρκεια τής δραστηριότητας, οι καθηγητές είχαν μόνο συμβουλευτική παρουσία, αφού κεντρικό στοιχείο τής διδασκαλίας ήταν η καλλιέργεια τής αυτενέργειας των μαθητών.
Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να έλθουν σε επαφή με ψηφιακές τεχνολογίες που αφορούν στη διδασκαλία των Μαθηματικών, αλλά και να διαπιστώσουν τις θετικές επιδράσεις τού ομαδοσυνεργατικού τρόπου μάθησης, κατά τον οποίο οι ίδιοι «κατασκευάζουν» τη νέα γνώση αποκτώντας νέες και σημαντικές εμπειρίες.
Αντίστοιχες διδασκαλίες θα διοργανωθούν και στο μέλλον στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης, στις οποίες τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο στη χαρά τής ανακάλυψης νέων γνώσεων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.