Εκτύπωση

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές τού Πολυτεχνικού και τού Οικονομικού Τμήματος τής Γ΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρακολούθησαν διαδικτυακή συνέντευξη τού καθηγητή τού ΕΜΠ κ. Χάρη Δούκα, με θέμα την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις προκλήσεις οι οποίες αναδύονται από την κλιματική κρίση.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση τού Διευθυντή κ. Ιωάννη Βακαλόπουλου.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα τής κλιματικής κρίσης, ο καθηγητής απάντησε στα εξής ερωτήματα:

Α) Πού οφείλεται η έκρηξη των τιμών τού φυσικού αερίου;

Β) Πόσο ρεαλιστική είναι η επιδίωξη τής απολιγνιτοποίησης τής χώρας μας μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και η αποανθρακοποίηση τής παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2050;

Γ) Τα υβριδικά αυτοκίνητα θα μετατραπούν σταδιακά σε ηλεκτρικά. Ποια είναι, όμως, τα μελλοντικά καύσιμα των αερομεταφορών, τής ναυσιπλοΐας και τής βιομηχανίας;

Δ) Τι πρέπει να περιμένει ο πλανήτης από τη διάσκεψη τής Γλασκώβης;

Ε) Πόσο ένοχος πρέπει να αισθάνεται ο μέσος πολίτης, όταν η χρήση αυτοκινήτου και η κατανάλωση πετρελαίου για θέρμανση τον στιγματίζουν με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Λίγα λόγια για τον προσκεκλημένο μας κ. Χάρη Δούκα:

Ο κ. Χάρης Δούκας είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
Έχει σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας στον σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών, προγραμμάτων προώθησης ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεων διαχείρισης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε σχετικές πρωτοβουλίες πέραν τής Ευρώπης, στις χώρες τής λεκάνης τής Μεσογείου και τού Περσικού Κόλπου.
Στα παραπάνω αντικείμενα έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει εκπονήσει πλήθος παρουσιάσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και άρθρων σε τεχνικά περιοδικά, ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.
Για το έργο του έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων από το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το IKY, το ΤΕΕ, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών (EEEE) και το Διεθνές Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών.
Ο κ. Δούκας συνεργάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν με το Σχολείο μας, όταν παρουσίασε μια ομιλία στην αγγλική γλώσσα σχετικά με τα αίτια της κλιματικής κρίσης στους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο "YES-U!!", την εβδομάδα κατά την οποία το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης φιλοξένησε τις αντιπροσωπίες των πέντε εταιρικών ευρωπαϊκών σχολείων τού προγράμματος.