Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 η Θεωρητική Κατεύθυνση τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, συνοδευόμενη από τους φιλολόγους κ. Γ. Κοντού και Μ. Καπετανή, επισκέφθηκε την Οικία Τσίλλερ - Λοβέρδου, που σήμερα, μετά από πολυετή ανακαίνιση, έχει δοθεί στο κοινό και λειτουργεί ως παράρτημα τού Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Λίγες μέρες πριν οι μαθητές είχαν παρακολουθήσει ψηφιακή ξενάγηση στον χώρο την οποία είχε επιμεληθεί η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Κ. Πρεβενιού.

Το γεγονός αυτό έδωσε στα παιδιά, που ήταν ήδη εξοικειωμένα, τη δυνατότητα να θαυμάσουν και από κοντά το εκπληκτικό μέγαρο, δημιούργημα τού ώριμου Νεοκλασικισμού στην Ελλάδα, που αποτέλεσε την ιδιωτική κατοικία το μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, και το οποίο αγόρασε, το 1912, ο ‘Έλληνας τραπεζίτης και συλλέκτης έργων τέχνης Διονύσιος Λοβέρδος, για να κατοικήσει ο ίδιος, αλλά και για να στεγάσει την εξαιρετική συλλογή του από εικόνες τής ύστερης βυζαντινής περιόδου.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο, όπου παρακολούθησαν μια εξαιρετική ξενάγηση στο πλαίσιο τής έκθεσης «Επανασύσταση ‘21», εντυπωσιάστηκαν από τους διαδραστικούς πίνακες και θαύμασαν κειμήλια και αρχειακό υλικό που αφορούσαν στην προετοιμασία, το ξέσπασμα και την παρακαταθήκη τής Ελληνικής Επανάστασης.

Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με βόλτα στο κέντρο τής Αθήνας.