Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 η μαθήτρια τής Α΄2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης Ιωάννα Κρητικού συμμετείχε σε εκδήλωση τού Δήμου Διονύσου με θέμα: "Ο ρόλος τού αθλητισμού και τού εθελοντισμού στην ψυχική μας υγεία και στην ειρήνη".

Σκοπός τής εκδήλωσης ήταν να αναδείξει την αξία τού αθλητισμού και τού εθελοντισμού ως κοινωνικών δραστηριοτήτων με σημαντικό ηθικό αποτύπωμα, μέσα από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις μαθητών.

Συμμετείχαν, επίσης, μαθητές και καθηγητές από άλλα σχολεία, αλλά και οι αθλητές Λευτέρης Παρασκευάς και Άρης Κατσούλης.

Μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τι προσφέρουν στον ψυχισμό τού ατόμου ο αθλητισμός και ο εθελοντισμός, αλλά και πόσο οι έννοιες αυτές υπηρετούν την ιδέα τής ειρήνης.

Όπως υποστήριξε στην παρουσίασή της η μαθήτρια Ιωάννα Κρητικού: «Οι δύο αυτές δραστηριότητες συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση τού ατόμου και καλλιεργούν αρετές όπως είναι η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία, ο σεβασμός αλλά και η θέληση για συνεχή βελτίωση. Αναπτύσσουν την αρετή τής αλληλεγγύης και, έτσι, το άτομο νιώθει πως ανήκει σε μια ομάδα με κοινές επιδιώξεις και στόχους. Μέσα από τις δράσεις αυτές, επίσης, τονώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους, να καταδικάζεται η ανισότητα και η βία, να προβάλλονται υγιή πρότυπα και να αποτρέπονται κάθε είδους αρνητικές πράξεις. Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι πάντα στο μυαλό μας τρόπους εξέλιξης και να θέτουμε στόχους που θα μας πάνε μόνο μπροστά ως άτομα αλλά και ως μέλη ενός συνόλου, είτε αυτό είναι το σχολείο είτε μια αθλητική ομάδα είτε συνολικά η κοινωνία είτε το κράτος».

Την Ιωάννα Κρητικού προετοίμασε η κ. Ειρήνη Τσαγκαράκη, φιλόλογος και υπεύθυνη τού Ρητορικού Ομίλου, και στην εκδήλωση τη συνόδευσε η φιλόλογος κ. Μ. Ζαμπέλη.