Εκτύπωση

Στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+ "Reanimating Cultural Treasure!",  που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επίβλεψη και υποστήριξη τού ΙΚΥ, μαθητές και καθηγητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν την Bosa τής Σαρδηνίας, από τις 2 έως τις 8 Απριλίου 2022.

 Θέμα τού σχεδίου είναι η διαφύλαξη τής ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς και η καλλιέργεια τού σεβασμού προς αυτήν, μέσω τής μελέτης και επαναξιοποίησης περίφημων αρχιτεκτονημάτων στις πόλεις των συμμετεχόντων σχολείων.

Οι μαθητές Αναστασία Γονατά, Γιολάντα Δημοπούλου, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Εύα Κατσαρέλη, Εβελίνα Μανουσάκη και Σαμπάτης Ορφανάκος φιλοξενήθηκαν από Ιταλούς συμμαθητές τους, τους οποίους είχαν φιλοξενήσει και εκείνοι κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2022.

Μετά από μία ημέρα στο Μιλάνο, όπου επισκέφθηκαν το πασίγνωστο Duomo, το κάστρο Sforza και το κέντρο τής πόλης, ακολούθησε ένα πενθήμερο στην Bosa, όπου οι μαθητές συμμετείχαν στην ανταλλαγή Erasmus+ ReACT, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους.

Στην ανταλλαγή συμμετείχαν μαθητές από πέντε ακόμη ευρωπαϊκά σχολεία: το Sandnes Videregaende Skole (Νορβηγία), το Regionale Scholengemeenschap ‘t Rijks (Ολλανδία), το Loreto College (Ιρλανδία), το Agora Sant Cugat (Ισπανία) και το σχολείο που τους φιλοξένησε Istituto Superiore di Istruzione G.A.Pischedda.

Οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν παλαιά εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά κτήρια που είχαν επιλέξει. Μελέτησαν την ιστορία, την αισθητική και την κοινωνική λειτουργικότητά τους, τα φωτογράφισαν και κατέθεσαν πρόταση για το πώς μπορούν να επαναξιοποιηθούν και μάλιστα με οικοφιλικό τρόπο.

Στόχος ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την αξία τής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και, γενικότερα, τού πολιτισμικού κληροδοτήματος των χωρών τους και τής Ευρώπης συνολικά.
Η ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Κυριακής Πρεβενιού και τής φιλολόγου κ. Ευγενίας Δοδοπούλου, παρουσίασε τη μελέτη της για το νεογοτθικό πύργο Τυπάλδου στην οδό Θήρας 54, στα Πατήσια.

Στο πλαίσιο τής επίσκεψης οι μαθητές που συμμετείχαν και οι καθηγητές τους παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των εργασιών όλων των ομάδων, επισκέφθηκαν το κάστρο Malaspina τής Bosa και τον καθεδρικό ναό τού Τιμίου Σταυρού και περιηγήθηκαν στα πλακόστρωτα δρομάκια τής παλιάς παραδοσιακής πόλης με το χαρακτηριστικό τοπικό αρχιτεκτονικό ύφος, το ποτάμι και τις γραφικές γέφυρες.

Ακόμη, ξεναγήθηκαν στα μουσεία τής Bosa, όπου διασώζεται η πολιτισμική κληρονομιά τής Σαρδηνίας (λαογραφικό μουσείο επεξεργασίας δερμάτων, μουσείο filet παραδοσιακών δημιουργιών με βελονάκι, παραδοσιακή οικία Deriu-πινακοθήκη).

Φωτογράφισαν τα περίφημα murales τής Tinnura (όπου οι τοίχοι είναι σχεδόν όλοι ζωγραφισμένοι με πανέμορφα graffiti), δοκίμασαν την παραδοσιακή κουζίνα τής περιοχής και πέρασαν μια ημέρα στις κοντινές παραλίες και στον πύργο Tore Argentina, όπου πραγματοποιήθηκε και η ημερήσια εκδρομή τού προγράμματος.

Όπως συμβαίνει πάντα, τα παιδιά από όλες τις χώρες έγιναν μια μεγάλη παρέα, δημιούργησαν φιλίες με τους συμμαθητές τους από τις υπόλοιπες χώρες και, έτσι, κανείς δεν ήθελε να αποχωρήσει την τελευταία ημέρα.

Ευτυχώς, η προοπτική τής επικοινωνίας και η ελπίδα να ξανασυναντηθούν στις διακοπές άμβλυνε τη θλίψη τού αποχωρισμού...

Συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά για την ποιότητα των παρουσιάσεών τους, το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας που τα διακρίνει, καθώς και την ευγένειά τους. Αλλά και πολλές ευχαριστίες στους γονείς για τη θερμή υποστήριξή τους!