Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 οι μαθητές όλων των τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης πραγματοποιίησαν εκπαιδευτικές εξορμήσεις σε διαφόρους προορισμούς, ανάλογα με τα ειδικότερα ενδιαφέροντά τους και με το θέμα των ερευνητικών τους εργασιών.
Οι μαθητές τής Α΄ τάξης επισκέφηκαν τo Ίδρυμα Ερευνών, το Public Συντάγματος, τον «ΚΑΡΠΟ» στού Ψυρρή, την Πολυτεχνειόπολη Ζωγράφου και την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας.
Αναλυτικότερα, οι μαθητές τού τμήματος τής ερευνητικής εργασίας με τίτλο «Ευεργέτες τής ανθρωπότητας», με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Καργάκο, επισκέφθηκαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ειδικοί επιστήμονες ξενάγησαν τους μαθητές στα εργαστήρια τού Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) και τού Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ). Οι μαθητές παρακολούθησαν πειράματα εν εξελίξει για την κατασκευή φαρμάκων και βιοδεικτών, ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), που στεγάζεται σε μια επιβλητική βιβλιοθήκη, και συζήτησαν με τους ερευνητές για θέματα βιοηθικής, για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς και για την πρόοδο τής έρευνας στην πατρίδα μας και τις δυνατότητες των νέων επιστημόνων σε μια Ευρώπη ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
Ειδικότερα οι μαθητές τού τμήματος ερευνητικής εργασίας «Το ταξίδι των αριθμών στο χρόνο», με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ντούση, επισκέφθηκαν την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας. Πληροφορίες για την επίσκεψη στην Εστία μπορείτε να αντλήσετε εδώ, τον ιστότοπο ο οποίος έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα τής ερευνητικής εργασίας.
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης επισκέφθηκαν την εταιρεία “Optimal Interactive Systems”, το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, τον Πολυχώρο BOOZE, στην Αθήνα, και την Πολυτεχνειόπολη Ζωγράφου.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές που ασχολούνται με την ερευνητική εργασία «Αναζητώντας μορφές έκφρασης μέσα από τον χορό», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Τσαρτσαρά, επισκέφθηκαν τον πολυχώρο ΒΟΟΖΕ, όπου παρακολούθησαν την παράσταση «Το Ψάρι», το οποίο συμβολίζει την αγάπη, τον θάνατο, τη ζωή, το όνειρο, μέσα από τη σχέση μητέρας – κόρης. Μετά το τέλος τής παράστασης ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών και των συντελεστών τής παράστασης και, στη συνέχεια, βόλτα στο κέντρο τής Αθήνας.
Οι μαθητές τού τμήματος τής ερευνητικής εργασίας με τίτλο «Η γλώσσα των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Καπετανή, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, όπου παρακολούθησαν την ενημερωτική ομιλία «Είναι “αθώα” η γλώσσα; Στερεότυπα και ιδεολογία στο δημόσιο λόγο» με εισηγητή τον κ. Γ. Πολυμενέα.
Τέλος, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν πανεπιστημιακές και πολυτεχνειακές σχολές. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν την ΑΣΟΕΕ, στην οδό Πατησίων, τα Δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και το Πολυτεχνείο στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου.