Εκτύπωση
Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ημερίδα με θέμα «Βιοηθικοί προβληματισμοί πάνω στην αρχή τού ανθρώπου».
Εισηγητές ήταν ο ιατρός κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καρδιολόγος-εντατικολόγος και αναπληρωτής διευθυντής τής ΜΕΘ τού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δαυίδ Γιαβόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ τής Ιατρικής Σχολής τού ΕΚΠΑ, MSc Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, και θεολόγος και ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, αναπληρωτής καθηγητής τής Θεολογικής Σχολής τού ΕΚΠΑ, μέλος τής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής τής Εκκλησίας τής Ελλάδος και μέλος τής Επιτροπής Βιοηθικής τού ΕΚΠΑ, με τους οποίους οι μαθητές μας συζήτησαν τις απορίες τους μετά το πέρας των εισηγήσεων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσέγγισε το θέμα από την καθαρά επιστημονική και ιατρική άποψη.
Ο π. Δαυίδ Γιαβόπουλος, στην εισήγηση με θέμα «Ηθικά διλήμματα στην Ιατρική Γενετική», επεσήμανε τις βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να διέπουν τη συζήτηση γύρω από τα ηθικά ζητήματα στην ιατρική.
Τέλος, ο κ. Κορναράκης τόνισε ότι ο θρίαμβος των βιοϊατρικών επιτευγμάτων κρύβει συγχρόνως και τον κίνδυνο τής αποϊεροποίησης τού προσώπου και κατέληξε ότι για τη θεολογική σκέψη τής Εκκλησίας κάθε επιστημονικός χώρος έχει τη δυνατότητα να μεταφράζει στον δικό του τεχνικό λόγο τη δημιουργία τού Θεού και αυτό μπορεί να αποβεί ουσιαστικό και χρήσιμο για την κοινωνία, εάν γίνει εξαρχής αποδεκτό ότι από την αρχή τής συλλήψης το έμβρυο δεν είναι απλά γονιμοποιημένο ωάριο αλλά πρόσωπο, τέλειος άνθρωπος.