Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Ο άρτος, από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξε βάση διατροφής τού ανθρώπου. Στον ελλαδικό χώρο, ο άρτος συμβολίζει τη μέθη τού ελληνικού θέρους, τα στάχυα και τον θερισμό του, εικόνες συνυφασμένες με το ελληνικό καλοκαίρι, τον ήλιο και το φως. Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει ο άρτος και για τη χριστιανική λατρεία και παράδοση. Ο άρτος είναι το ένα εκ των δύο προσφερομένων δώρων (πρόσφορο) στη Θεία Λειτουργία που θα μεταβληθεί σε Σώμα Χριστού, μαζί με τον οίνο, ο οποίος μεταβάλλεται σε Τίμιο Αίμα τού Χριστού για την τέλεση τού μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Με αφορμή την ενότητα τού μαθήματος των Θρησκευτικών περί Ευχαριστίας, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 οι μαθητές τής Α΄2 τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής τού πρόσφορου. Έτσι βρέθηκαν στον φιλόξενο και ζεστό χώρο τού Νηπιαγωγείου Εκάλης, όπου ζύμωσαν με τα χέρια τους τέσσερα πρόσφορα τα οποία θα δοθούν στην Εκκλησία για να προσκομισθούν. Επίσης, ζύμωσαν και ατομικά ψωμάκια τα οποία και γεύτηκαν, βιώνοντας συγχρόνως και την χαρά τού μόχθου τής δημιουργίας.
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από τον Μάρτη και η "κυρά Σαρακοστή" που με μαεστρία και τέχνη δημιούργησε με τη βοήθεια των μαθητών η φιλόλογος κ. Εύη Δημητριάδου, για να μην ξεχαστούν οι ελληνικές παραδόσεις.