Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν επαγγελματικούς προορισμούς που σχετίζονται με τα μελλοντικά επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα. Οι διδακτικές επισκέψεις οργανώθηκαν από τη διεύθυνση τού Σχολείου και την υπεύθυνη καθηγήτρια τού ΣΕΠ κ. Κατ. Ζαχαροπούλου.
Οι προορισμοί ήταν οι εξής:
1. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: O κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, επίκουρος καθηγητής στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική τού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού αρχικά ενημέρωσε τους μαθητές για τα χαρακτηριστικά τού ιατρικού λειτουργήματος, στη συνέχεια τους ξενάγησε στους εξής χώρους τού νοσοκομείου: στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο τμήμα Υπερηχογράφου και στη Μονάδα Στεφανιογραφίας.

2. Εθνική Τράπεζα: O κ. Λυσίμαχος Περσίδης, υποδιευθυντής Ε.Τ.Ε., ξενάγησε τους μαθητές σε όλα τα τμήματα τής Εθνικής Τράπεζας, καθώς και στο θησαυροφυλάκιο και στις θυρίδες. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση κατά την οποία ενημερώθηκαν για το τραπεζικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας του. Η παρουσίαση έκλεισε με τον κ. Χασάπη, διευθυντή Διεθνών Δραστηριότατων, που ενημέρωσε για τα νέα προϊόντα τής Τράπεζας με σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατών τους μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.

3. Συμβούλιο τής Επικρατείας: Παρακολούθησαν συνεδρίαση τής έδρας, όπου κατά την οποία επιδικάστηκαν τρεις υποθέσεις. Στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τον κ. Ράντο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, ο οποίος τους μίλησε για τη νομική επιστήμη και τους επαγγελματικούς ορίζοντες στους οποίους μπορεί να οδηγήσει. Αναφέρθηκε στα υπέρ και τα κατά τού δικαστικού επαγγέλματος και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών. Μετά παρουσίασε στα παιδιά μια δικαστική υπόθεση για την οποία οι μαθητές έπρεπε να αποφανθούν. Το αποτέλεσμα τής ετυμηγορίας ήταν ισοψηφία! Αποχαιρετώντας τους μαθητές ο κ. Ράντος ανέγνωσε το «Πρώτο σκαλί» τού Καβάφη, θέλοντας να τονίσει τη σημασία και την αξία τής προσπάθειας στη ζωή.
«[…] Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι•
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.»


4. Ίδρυμα Λασκαρίδη: Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Η πληροφορική ως επάγγελμα και ως εργαλείο υποστήριξης άλλων επαγγελμάτων». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρεί να προσφέρει μια εποπτική εικόνα για τη συνεισφορά τής Πληροφορικής στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία. Συνοπτικά, το πρόγραμμα περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο τής Πληροφορικής στην καθημερινότητα, τις βασικές αρχές τής επιστήμης τής πληροφορικής και τις εφαρμογές της που υποστηρίζουν διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.