Εκτύπωση

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 οι καθηγητές και οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρακολούθησαν, την 7η και την 8η διδακτική ώρα, διαδικτυακό αφιέρωμα με τίτλο «Τα Χριστούγεννα μας ταξιδεύουν, ακόμη κι όταν μένουμε σπίτι».

Στόχος ήταν η ανάδειξη τού πραγματικού νοήματος των Χριστουγέννων, η ευαισθητοποίηση τής σχολικής κοινότητας πάνω σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, η επαφή των μαθητών με έργα τέχνης που υμνούν το γεγονός τής Γέννησης τού Θεανθρώπου και η ανταλλαγή ευχών.

Η θεολόγος κ. Αν. Ανέστη βοήθησε με την παρουσίασή της τα παιδιά να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν την εικόνα τής Γεννήσεως.

Η απόφοιτη τού Σχολείου Μαρία Βλαχοπούλου, η οποία ανταποκρίθηκε με προθυμία στο κάλεσμά μας, μίλησε στους μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή της η επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ως μαθήτρια Λυκείου με το σχολείο στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Στη συνέχεια παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον η "Σχεδία" στηρίζει τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί ο καθένας από εμάς να συνεισφέρει σε αυτό το σπουδαίο έργο.

Το μήνυμα τής αλληλεγγύης προβλήθηκε, επίσης, μέσα από την ταινία μικρού μήκους «Οι επισκέπτες», που θίγει το θέμα τής μετανάστευσης, αλλά και τής μοναξιάς των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Τέλος, απόσπασμα από την ταινία «Joyeux Noel» ανέδειξε με τον πιο παραστατικό τρόπο το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, δηλαδή την Αγάπη που ενώνει τους λαούς, ακόμη και σε συνθήκες πολέμου.

Μουσικές και εικόνες από διαφορετικά μέρη τού κόσμου πλαισίωσαν το αφιέρωμα, χαρίζοντάς στους μαθητές την αισιοδοξία ότι, όταν οι άνθρωποι υιοθετούν μια κοινή οπτική απέναντι στη ζωή και τις προκλήσεις της, όταν μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα και δίνουν έμφαση περισσότερο στις ομοιότητες παρά στις διαφορές τους, τότε είναι πιθανό να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε έναν κόσμο όπου το πιο μεγάλο επίτευγμα θα είναι η Αγάπη και υπέρτατη αξία ο Άνθρωπος!
Δείτε το πρόγραμμα εδώ