Εκτύπωση

Στο πλαίσιο των δράσεων τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κατά τής βίας στο σχολείο, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, oι μαθητές τής Α΄τάξης παρακολούθησαν, στον κινηματογράφο Δαναό, πέντε επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους πρώτης προβολής, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (πατήστε εδώ).

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«Μετά από τόσους μήνες αλλαγών και ανατροπών, αναζητούμε όλοι ένα νέο νόημα. Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα; Πώς θα είναι οι ζωές μας από εδώ και πέρα; Είμαστε όλοι αλλαγμένοι, μικροί και μεγάλοι. Τι θα θελήσουν να αφήσουν πίσω τους για πάντα παιδιά και έφηβοι; Τι θα επιλέξουν να κρατήσουν για να θεμελιώσουν την αυριανή κοινωνία στην οποία θα είναι ενεργοί πολίτες; Οι ταινίες ανοίγουν γόνιμο διάλογο, θέτοντας καίρια ερωτήματα στους μαθητές, ώστε να αναζητήσουν τις δικές τους απαντήσεις».

Οι θεματικές των ταινιών αφορούσαν τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι στην αποδοχή τής εξωτερικής τους εμφάνισης, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, τα κοινωνικά στερεότυπα και την αναθεώρησή τους, τις διατροφικές διαταραχές, καθώς, επίσης, και την επιρροή που ασκούν στους νέους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την προβολή των ταινιών ακολούθησε συζήτηση με τη Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τού AΤΗΙCFF κ. Κάτια Παπασπηλιοπούλου.
Περαιτέρω αξιοποίηση τού διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού θα γίνει το προσεχές διάστημα από τους εκπαιδευτικούς τού Σχολείου.

Την ίδια μέρα οι μαθητές/-τριες τής Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Θεοχαράκη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος/ Ο Ορφέας τού Υπερρεαλισμού», που περιλαμβάνει περισσότερα από 140 έργα τού μεγάλου Έλληνα υπερρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή.

Καθώς, μάλιστα, η ποίηση των υπερρεαλιστών περιλαμβάνεται στην διδακτέα ύλη τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, η παραπάνω δραστηριότητα βοήθησε τους μαθητές/-τριες να κατανοήσουν σε βάθος τις έννοιες που διδάχθηκαν και να εμπεδώσουν τη θεωρία με έναν πιο βιωματικό τρόπο, ιδιαίτερα αφού κλήθηκαν να δημιουργήσουν και οι ίδιοι τα δικά τους έργα!

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.